Cancerul ar putea fi depistat prin analiza unei singure picături de sânge

Publicat: 16 11. 2015, 17:24

Oamenii de știință de la Universitatea Umea din Suedia au dezvoltat un nou test de sânge ARN care poate detecta, clasifica și stabili localizarea cancerului în corp prin analiza unei mostre de sânge, echivalentă unei picături în ceea ce privește cantitatea, scrie Science Alert.

„Depistarea cancerului într-un stadiu incipient este vitală”, spune Jonas Nilsson, cercetător la Universitatea Umea și co-autor al studiului. „Am studiat cum o metodă cu totul nouă de biopsie poate fi utilizată pentru a depista cancerul, care ar putea face inutilă analiza unui țesut pentru diagnosticarea cancerului de plămâni, de exemplu”. Cu toate că tehnica nu e 100% sigură în acest moment, este promițătoare și indică o acuratețe de 96%.

Pentru a o testa, cercetătorii au luat mostre de sânge de la 283 de oameni. Din acest grup, 228 de oameni aveau o formă de cancer, iar acestora le-au fost analizate și comparate profilele ARN din mostrele de sânge. În cazul a 39 dintre ei, cancerul a fost depistat cu acuratețe maximă. Testele ulterioare nu au fost însă la fel de eficiente, dar savanții declară că originea tumorii a putut fi identificată cu o precizie de 71%.

Autorii studiului nu pretind că acest tip de biopsie lichidă ar trebui să înlocuiască alte analize, dar e destul de clar că, dacă tehnica poate fi îmbunătățită, are un potențial imens în detectarea timpurie a cancerului.

Nilsson concluzionează că toate formele de cancer au fost identificate prin această nouă tehnică, ceea ce dovedește că biopsiile bazate pe sânge au un potențial enorm de a îmbunătăți detectarea timpurie a cancerului.