Care sunt efectele nocive ale ZAHĂRULUI

Publicat: 05 09. 2018, 15:00

Este important să știi care sunt efectele pe care le are zahărul asupra creierului și corpului tău. Data viitoare când ai poftă de ceva dulce, imediat după ce ai consumat un baton de ciocolată, amintește-ți următoarele efecte care pot apărea.

Zahărul: creierul tău are de suferit

Fructoza – zahărul care apare în mod natural în fructe și este o componentă esențială împreună cu glucoza, siropul de fructoză de porumb (HFCS) și zahărul de masă – toate acestea activează centrul de recompensare a creierului, spune endocrinologul pediatru Robert Lustig, doctor în cadrul Spitalului Benioff al UCSF Benioff din San Francisco, SUA pentru site-ul Health.com. Se pare că odată cu trecerea timpului, atestă studiile științifice, o dietă bogată în fructoză (în special din HFCS) poate face mai dificile procesele de învățare și rememorare, reiese din cercetările pe animale. Pentru a rămâne într-o formă mentală de top, încearcă să compensezi cu gustări savuroase, dar sănătoase, bazate cât mai puțin pe fructoză.

Zahărul și adicția

Prin accesarea recompensei și a apetitului creierului, fructoza poate interfera cu sentimentul de sațietate, arată cercetările. Este bine de știut că încă o prăjiturică nu va rezolva senzația de foame și corpul tău are cu siguranță nevoie de o hrană consistentă!

Zahărul îmbătrânește pielea

Prea mult zahăr poate împiedica reparația colagenului, proteina care păstrează aspectul plin și ferm al pielii, arată studiile de specialitate. O dietă constant bazată pe substanțe zaharoase poate duce la reducerea elasticității și la apariția ridurilor premature. Încearcă să consumi multe fructe, dacă ai poftă de dulciuri. Experții spun că este în regulă să mănânci între două și patru porții de fructe, pentru a acumula zahărul natural de care ai nevoie în fiecare zi.

Excesul de zahăr este depozitat sub formă de grăsime

Încetează să adaugi câte o linguriță în plus de zahăr în cafeaua de dimineață, în ideea că se va consuma pe parcursul zilei. Ficatul are o capacitate înnăscută de a metaboliza zahărul și de a-l folosi pentru energie – dar numai într-o anumită măsură, explică dr. Lustig. Fructoza care mai rămâne este transformată în grăsime la nivelul ficatului, crescând riscul obezității, diabetului de tip II și bolilor cardiovasculare.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta