Cât de eficientă este aspirina în tratarea afecțiunilor inimii. Medicii britanici au o nouă ipoteză

Publicat: 05 01. 2015, 12:27

Medicii din Marea Britanie spun că 16 milioane de englezi riscă să nu aibă niciun beneficiu de pe urma dozei zilnice de aspirină, folosită în general pentru subțierea sângelui.

Potrivit Daily Mail, bolnavii de inimă în cazul cărora aspirina nu are efect sunt de patru ori mai predispuși la o moarte subită, față de cei în cazul cărora medicamentul funcționează.

Cercetătorii au dezvoltat un test de urină de 10 lire sterline, în urma căruia se poate stabili dacă aspirina funcționează sau nu în cazul unui pacient.

Doctorii vor ca pacienții să fie testați în privința rezistenței la aspirină, înainte să le prescrie acest medicament. Medicul Paul Ames, un consultant al Spitalului St. George din Londra, crede că noul test ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății a sute de mii de pacienți. „Medicii trebuie să realizeze că aspirina, folosită în cazul bolilor de inimă, nu funcționează în cazul a 25% dintre pacienți. Există și efecte secundare, precum ulcerele”.

El a adăugat că pacienții care demonstrează o rezistență la aspirină prezintă un risc de două ori mai mare să facă un infarct și de patru ori mai mare să sufere o moarte în urma unei afecțiuni cardiovasculare. Aspirina, cunoscută drept acid acetilsalicilic, este folosită de mulți ani pentru calmarea durerilor, datorită funcției sale anti-inflamatorii. Dozele reduse de până la 75 mg sunt recomandate celor care suferă de boli cardiovasculare, deoarece aspirina subțiază sângele.

În cazul pacienților al căror organism respinge aspirina, subțierea sângelui se produce mai greu. Astfel, în arterele pacientului se formează cheaguri, crescând riscul apariției unui infarct.