Caz incredibil: O femeie s-a vindecat de HIV fără să ia tratament! Cum este posibil așa ceva

Publicat: 27 08. 2020, 23:09
Actualizat: 27 08. 2020, 23:11
Caz incredibil: O femeie s-a vindecat de HIV fără să ia tratament! Cum este posibil așa ceva

O femeie s-ar fi vindecat de HIV, deși nu a urmat niciun tratament și nu a primit un transplant de măduvă osoasă, procedură folosită de obicei în încercarea de vindecare a pacienților care suferă de această boală.

Loreen Willenber era cunoscută în rândul cercetătorilor specializați în HIV deoarece organismul ei are o abilitatea neobișnuită: a suprimat virusul decenii întregi, potrivit NYT.

Virusul încă se află în organismul ei, încă nu se poate reproduce și nu poate infecta noi celule. Din această cauză, doctorii susțin că din punct de vedere funcțional femeia este vindecată.

Femeia, declarată vindecată de HIV fără să urmeze tratament

„Ar putea fi adăugată pe lista celor vindecați, însă printr-o altă metodă”, a declarat doctorul Sharon Lewin, director al Institutului „Peter Doherty” pentru Infecție și Imunitate.

HIV este o boală foarte dificilă și, pe lângă pacienții care au fost vindecați prin transplant de măduvă, doctorii susțin că au reușit să vindece un alt bolnav folosind o combinație de medicamente antiretrovirale și vitamina B. Însă, chiar dacă momentan bărbatul nu pare să mai aibă boala, doctorii nu sunt singuri că este vindecat pentru totdeauna.

Loreen Willenberg a reușit să controleze virusul într-cât se pare că este unul dintre cei 0,5% bolnavi ale căror organisme pot preveni reproducerea acestuia fără ajutorul medicamentelor.

Într-un studiu publicat miercuri în revista Nature se arată că doctorii nu au putut găsi urme ale virusului în organismul femeii prin metodele convenționale. Însă prin analiza genetică au descoperit faptul că HIV a fost „depozitat” în anumite regiuni din genele femeii care blochează capacitatea acestuia de a se reproduce și de a infecta noi celule.

„Acest grup unic de indivizi reprezintă pentru mine o dovadă că este posibil ca răspunsul imunitar al gazdei să se dezvolte, din punct de vedere clinic, într-un tratament”, a declarat doctorul Steve Deeks, autor al studiului.