Ce analize trebuie să își facă o femeie când a aflat că este însărcinată

Publicat: 27 05. 2015, 11:48

Analizele de sânge reprezintă primul set de teste pe care orice femeie ar trebui să le facă de îndată ce a aflat că este însărcinată. „Vestea apariției unei sarcini poate apărea fie în urma unui simplu test de urină, dar pentru o siguranță de 100% se poate face o ecografie transvaginală. Sarcina poate fi depistată la 5 săptămâni. Următoarea ecografie, la 6-7 săptămâni, urmărește identificarea bătăilor cardiace fetale”, spune dr. Andreas Vythoulkas, specialist în probleme de fertilitate.

Medicul menționează că la o sarcină normală, fără probleme, se face un set de analize de sânge la fiecare început de trimestru. „Drept urmare, primele analize se fac după ce este confirmată sarcina cu bătăi fetale. Analizele sunt recomandate numai de către medicul ginecolog, în colaborare cu medici de la alte specialități: endocrinologie, hematologie – dacă este cazul”.

Printre analizele uzuale pe care o femeie însărcinată ar trebui să le facă se numără hemoleucograma, coagulograma, HIV, VDRL, calciu, fier, magneziu, analize pentru identificarea prezentei toxoplasmozei sau a anticorpilor, analize pentru identificarea citomegalovirusului sau a anticorpilor, analize pentru hepatita A, B, C.  Se mai fac, de asemenea, analize locale pentru secreții și culturi, Papanicolau, chlamydia, mico și ureaplasma. În fiecare trimestru se mai indică efecturarea unei uroculturi și a unui sumar de urină.

Există însă și investigații speciale, dar numai medicul care urmărește evoluția sarcinii este în măsură să decidă dacă este cazul sau nu ca pacienta lui să facă aceste analize. „Depinde de problemele care pot apărea în timpul sarcinii. Una dintre cele mai frecvente este amniocenteza, indicată atunci când valorile bitestului sau ale triplului test nu sunt satisfăcătoare. Asta însemnă că există un risc de mutații genetice la făt. Amniocenteza este o investigație invazivă, care nu este recomandată decât în cazuri precise. Este o analiză de diagnostic cu un grad mare de precizie. Amniocenteza este indicată în special femeilor trecute de vârsta de 35 de ani”, spune dr. Vythoulkas.

Analiza sângelui din cordonul ombilical este o altă analiză specială, mult mai rar recomandată. Acest test se face atunci când există lucruri neconcludente în amniocenteză sau când se dorește identificarea rh-ului fătului din motive care țin de siguranța sarcinii.