Ce NU ar trebui să iei dacă urmezi un tratament cu ANTIBIOTICE. Sunt RECOMANDATE de toți medicii. Descoperire de ULTIMĂ ORĂ a cercetătorilor

Publicat: 10 09. 2018, 19:51
Actualizat: 19 11. 2018, 12:39

Unul dintre studiile efectuate de specialiștii israelieni a demonstrat că efectul a unsprezece tulpini dintre cele mai frecvente familii de bacterii probiotice variază de la un individ la altul și poate chiar dăuna în cazul unor persoane.

Oamenii de știință de la Institutul de Știință Weizmann din Israel au contrazis ideea conform căreia bacteriile probiotice fortifică sistemul imunitar și corectează efectele adverse ale antibioticelor asupra intestinelor. Cercetătorii au notat că acest lucru nu a mai fost dovedit niciodată până în present, scrie revista de sănătate revista de sănătate bodyandsoul.com

În cadrul cercetării, voluntarii au fost împărțiți în două grupuri, doar cei din primul eșantion primind un preparat probiotic. Rezultatele au demonstrat că gradul de colonizare a tulpinilor probiotice a variat semnificativ de la o persoană la alta.

La unii voluntari, bacteriile probiotice s-au înmulțit, recolonizând organismul, iar în cazul altora bacteriile au fost „expulzate” în totalitate.

Echipa de oameni de știință a demonstrat că nu este posibil să se prevadă în totalitate ceea ce se va întâmpla cu bacteriile probiotice la fiecare pacient în parte, în funcție de activitatea genelor din sistemul digestiv.

În concluzie, probioticele nu ar fi un panacea universal care să fie prescris pe scară largă publicului, ci tratamentul ar trebui personalizat în funcție de pacient.

„În mod surprinzător, am observat că la mulți voluntari sănătoși probioticele nu au putut coloniza tractul intestinal. Acest lucru sugerează că probioticele nu ar trebui sa fie oferite sub forma unui supliment universal”, a declarat Eran Elinav, specialist în imunologie la Institutul Weizmann, unul dintre autorii cercetării.

De asemenea, în în cadrul unui alt studiu efectuat de specialiștii israelieni s-a descoperit că tratamentul cu probiotice a împiedicat reintroducerea microorganismelor în corpul uman în forma lor originală de dinainte de administrarea tratamentului cu antibiotice.

„Contrar actualei dogme potrivit căreia probioticele sunt inofensive și sunt benefice pentru toată lumea, aceste rezultate dezvăluie un nou potențial efect secundar advers al utilizării probioticelor împreună cu antibioticele, care ar putea avea chiar și consecințe pe termen lung”, a adăugat Elinav.