Cele 3 alimente care trebuie evitate în POSTUL PAȘTELUI. Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă!

Publicat: 22 03. 2024, 15:22
Actualizat: 22 03. 2024, 16:12

Ne aflăm în Postul Paștelui, iar în perioadele de acest tip, mulți fac greșeala de a trece de la o alimentație diversificată la una extrem de limitată, fără să ia în considerare impactul acestei decizii asupra organismului.

Din acest motiv, specialiștii ne atrag atenția că trecerea la alimentele de post nu se face oricum dacă vrem să ne menținem sănătatea intactă.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări pentru alimentele pe care le consumăm în perioada Postului Paștelui. Ea spune că trebuie să alegem hrană bogată în nutrienți și să încercăm, pe cât posibil, să gătim acasă, arată Adevărul.

Ea recomandă să fugim de trei tipuri de produse: prăjeli, produse de patiserie și grăsimile vegetale.

„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate”, explică Mihaela Bilic.

Atenție la dulciuri în Postul Paștelui

Medicul mai atrage atenția că, deși postul nu interzice consumul de zahăr, consumul de dulciuri este un adevărat pericol, așa că trebuie să fim foarte atenți la acest lucru. De asemenea, Bilic recomandă limitarea cantităților de grăsimi

”Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește” mai spune aceasta.

În perioada postului, spune medicul, trebuie să creștem consumul de legume proaspete sau congelate.

Cele mai nocive alimente pe care le consumăm în timpul postului

Suntem în Postul Paștelui, iar multe persoane decid să aleagă produsele de post din magazine, însă nu întotdeauna acestea sunt și sănătoase.

Pentru a înlocui produsele de origine animală, producătorii folosesc tot felul de chimicale pentru a încerca să creeze gustul cu care suntem obișnuiți, iar aceste chimicale nu sunt deloc recomandate de specialiști.

În perioada postului, specialiștii ne recomandă să consumăm produse vegetale cât mai puțin procesate.

Tarabele din piețe sunt doldora de fructe și legume, la fel și rafturile supermarketurilor.

Astfel, dacă țineți post, cel mai indicat este să consumați legume și fructe, iar și mai bine este să vă faceți mâncarea acasă. O ciorbă de legume, spre exemplu, se face ușor acasă, iar gătind-o singur veți ști clar ce mâncați.

Dacă, totuși, nu aveți timp să gătiți acasă, ori nu știți să faceți asta și decideți, de exemplu, să comandați, ghidați-vă după ingredientele felului de mâncare pe care îl comandați. Citește mai mult…

Sursă imagini: Facebook