Cercetătorii ruși au creat un vas sangvin care poate dizolva cheagurile formate în organism

Publicat: 09 08. 2015, 16:55

Cheagurile sunt formate din celule sangvine care se acumulează în grupuri vâscoase și sfârșesc prin a bloca căi din sistemul circulator, precum artere și vene. În cazul formării cheagurilor de sânge, pot apărea probleme cardiovasculare, precum infarct, acccident cerebral, orbire etc.

Cercetătorii de la Universitatea ITMO din Sankt Petersburg au pus la punct acest prototip de vas sangvin artificial, capabil să prevină formarea cheagurilor și chiar să le dizolve.

Vasele sunt compuse din tuburi extrem de fine (nanotuburi) din oxid de aluminiu, în care se găsesc enzime trombolitice, care au ca scop „decuparea” cheagurilor în momentul formării acestora. Enzimele, protejate de structura vasului sangvin artificial, au astfel rol de „gardieni”.

„Am testat creația noastră in vitro, în laborator”, a spus Iulia Chapurina, principalul autor al studiului, publicat în Journal of Medicinal Chemistry. Aceasta spune că cheagul de sânge este distrus în câteva minute.

Obiectivul cercetătorilor ruși este de a limita administrarea de medicamente anticoagulante, care prezintă efecte secundare deloc neglijabile: hemoragii, tulburări digestive și cutanate, reacții alergice, interacțiune cu alte tratamente – precum aspirina și paracetamolul -, precum și cu alimente bogate în vitamina K.