Cinci mituri desființate despre cofeină, principalul nutrient din cafea

Publicat: 23 04. 2014, 12:17
Actualizat: 20 03. 2019, 19:15

Indiferent dacă suntem sau nu consumatori de cafea, cu toții avem anumite percepții despre cofeină, principalul nutrient care se găsește în această băutură. Huffigton Post a publicat cinci mituri legate de cofeină pe care le-a desființat.

● Cofeina dehidratează. Acesta este cel mai cunoscut mit, dar acest nutrient nu se găsește doar în cafea, ci și în ceaiul verde sau negru. Este adevărat că unul dintre efectele cofeinei, pe lângă cel energizant, este cel diuretic, dar până la deshidratare e cale lungă. Un studiu publicat anul acesta arată că băutorii de cafea pot dezvolta chiar o rezistență la efectele deshidratării.

● Cafeaua decofeinizată e mai puțin periculoasă decât cea normală. Fals, afirmă specialiștii în nutriție care spun că o ceașcă de cafea decofeinizată conține cofeină, numai că această băutură are un conținut mai scăzut de cofeină decât o cafea normală.

● Cofeina te trezește din beție. Adevărat, spun specialiștii, care recomandă ca pe lângă o ceașcă de cafea tare să facem și un duș rece, ca să fim siguri că vom scăpa de aburii alcoolului. Experții recomandă persoanelor care au băut să nu se bazeze pe faptul că o ceașcă de cafea va face să dispară efectele alcoolului. Acesta dispare din organismul numai la câteva ore după ce am băut.

● Cofeina este dăunătoare pentru organism. O serie de studii contrazic acest mit. Cercetătorii au demonstrat în repetate rânduri că persoanele care beau cafea prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de Parkinson sau Alzheimer, spre deosebire de cei care nu obișnuiesc să bea cafea.

● Cofeina te ajută să slăbești. Pe piață există o serie de produse de slăbit care conțin cofeină, dar acestea nu vor da rezultatele mult așteptate. O cură de slăbire presupune dietă și sport, nu creme, pastile sau băuturi miraculoase. În plus, o ceașcă de cafea nu ajută cu nimic la tratarea obezității, boală tot mai răspândită.