Combinația delicioasă din gastronomia ROMÂNEASCĂ, dar fatală pentru sănătate. Ce spune un medic nutriționist

Publicat: 16 04. 2024, 16:59
Actualizat: 18 04. 2024, 18:12
Mămăliga cu brânză, preparat tradițional considerat românesc. Sursa Foto: MEDIAFAX FOTO

Mămăliga cu brânză și smântână este una dintre cele mai noi preparate din gastronomia românească modernă.

Dar această combinație nu este deloc sănătoasă. Și nu este un preparat de origine românească.

Mămăliga cu brânză și smântână, o „bombă calorică” delicioasă

Doctorul Virgiliu Stroescu, medic specializat pe nutriție, a susținut într-un interviu pentru România TV că acest preparat, deși îndrăgită de mulți români, este riscantă pentru sănătate.

Conține colesterol crescut, fiind o adevărată „bombă calorică”. Brânza și ouăle, în combinație cu sarea și mămăliga, pot avea efecte devastatoare asupra inimii. Nitriții din conservanții utilizați în industria alimentară, folosiți în produsele lactate pentru a le extinde valabilitatea, au riscuri asociate cu cancerul.

Este un preparat gustos, dar hai să analizăm puțin (…). Laptele, brânza, ouăle, toate produsele de origine animală au colesterol în timp ce produsele vegetale nu au colesterol și au fibre vegetale care sunt formidabile”.

Întrebat și într-un interviu pentru România TV de către jurnalistul Victor Ciutacu cât de sănătos este cel mai consumat preparat la români, Virgiliu Stroescu a spus că „mămăliga cu brânză rasă, smântână și ou moale este un preparat gustos, dar are colesterol”, considerat drept cea mai „mare otravă”. Toate produsele animale au colesterol, nu și cele vegetale, spune medicul.

„Domnu doctor, am renunțat la fleică, am renunțat la cârnat, am renunțat la mic, dacă luați și mămăliguța cu brânză și smântână, ce mă fac?”, a întrebat Victor Ciutacu.

„Toată hrana, toată carnea de pe galantare, dacă lași carnea 10 ore, sărut-mâna. Salata ține patru zile. Se mai vestejește. Carnea are în mijloc nucleu de fier. Și fierul cu oxigenul o înnegresc. Se pun nitriți pentru a rămâne aceeași culoare pentru a ține mult. Dacă pui nitriți, ține trei zile. Nitriții când intră în noi, …favorizează cancerul”, a spus medicul, care a îndemnat la consum moderat al produselor de origine animală.

Câte calorii are preparatul?

Mămăligă simplă: 100 g mămăligă simplă, preparată doar cu apă, conține doar 64 kcal, 14 g carbohidrați (glucide), aproape 2 g proteine, sub 1 g de grăsimi și 1 g de fibre.

În general, porția este, însă, ușor mai mare, în jur de 125 g (¾ cană), furnizând 80 kcal și 17 g carbohidrați, notează Healthline.com.

De asemenea, cantitatea de calorii crește dacă adăugăm produse de origine animală:

  • 125 g mămăligă cu 50 g brânză telemea: 220 kcal;
  • 125 g mămăligă cu 100 g brânză proaspătă integrală (5% grăsime): 180 kcal;
  • 125 g mămăligă cu 100 g brânză proaspătă light (2% grăsime): 160 kcal.
  • 125 g mămăligă cu 125 g iaurt semidegresat (1,5%): 130 kcal;
  • 125 g mămăligă cu 125 g iaurt integral (3,5%): 155 kcal;
  • 125 g mămăligă cu 125 g iaurt grecesc (10%): 236 kcal.

Mămăliga versus pâine. Care îngrașă mai mult?

O porție de 100 g de mămăligă conține mai puține calorii decât 100 g pâine – 64 kcal, comparativ cu 274 kcal în cazul pâinii. Totuși, o felie de pâine cântărește doar 30 g și are 79 kcal.

Dacă mănânci porții moderate de pâine, cum ar fi 1-2 felii la masă, vei putea menține cu succes o greutate optimă, fiind recomandată pâinea integrală, deoarece fibrele din compoziția sa prelungesc senzația de sațietate.

O porție de mămăligă este destul de săracă în calorii, deci este excelentă pentru menținerea unei greutăți normale, dar poți lua în greutate dacă o mănânci în exces.

Citește și: Alimentul care ne ucide lent. Dr. Virgiliu Stroescu: „Am avut mai multe decese ca în toata Europa”