Compusul care se regăsește în câteva alimente consumate frecvent poate fi devastator pentru pacienții cu cancer mamar

Publicat: 09 02. 2018, 10:04

Cercetătorii studiază dacă schimbarea alimentației ar putea ajuta pacienții cu tumori mamare după ce studiile realizate asupra șoarecilor au demonstrat că asparagina, un compus din sparanghel, dar prezent și în alte alimente, duce la răspândirea bolii în alte organe. 

Conform The Guardian, atunci când cercetătorii au redus asparagina din dieta animalelor cu tumori mamare au descoperit că tumorile secundare din alte țesuturi s-au redus considerabil. Răspândirea celulelor maligne în oase, plămâni sau creier reprezintă principala cauză a morții printre pacienții diagnosticați cu tumori mamare. 

”Este o descoperire promițătoare ce ne va ajuta să modificăm dieta persoanelor cu astfel de tumori,” a declarat prof. Greg Hannon, director al Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie.

Asparagina este un aminoacid produs în mod natural în corpul uman, dar se regăsește și în alimentație, în diferite tipuri de carne, legume sau lactate. Specialiștii au studiat șoarecii cu forme agresive de cancer mamar. În urma unei diete bogate în asparagină, rozătoarele au dezvoltat tumori secundare în câteva săptămâni și au murit în câteva luni. 

În jurnalul de specialitate Nature, cercetătorii au explicat cum au redus capacitatea tumorii de a se răspândi prin corp prin blocarea asparaginei cu un medicament denumit L-aspariginase. De asemenea, și eliminearea alimentelor bogate în asparagină din dieta animalelor a ajutat la diminuarea răspândirii.  Aminoacidul ajută celulele canceroase să își schimbe forma și să se înprăștie mult mai ușor în corp. 

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole: 

De ce a renunțat Angelina Jolie la sâni? Iată explicația științifică
 
Elementele esențiale care ajută la vindecarea cancerului mamar
 
Sutienul care ajută la detectarea cancerului la sân
 
Apa contaminată cu arsen scade riscul de cancer mamar