Cum reduci riscul unui accident vascular cerebral

Cum reduci riscul unui accident vascular cerebral
Publicat: 04/03/2016, 08:09

Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate a Populației de la Centrul Medical Langone din New York au analizat stilul de viață și starea de sănătate a peste 288.888 de adulți. Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu aveau vârste peste 45 de ani, iar 77% dintre ei erau albi.

Oamenii de știință au calculat cât dorm și ce tip de activitități fizice desfășoară (printre acestea se număra mersul, înotul, mersul pe bicicletă și grădinăritul). Aceștia au identificat și persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.

Studiul a arătat că persoanele care dormeau 7-8 ore pe noapte au înregistrat un risc de 25% de a suferi un accident vascular cerebral, iar persoanele care aveau un somn sănătos și erau implicate în activități fizice de 30 de minute până la o oră, de 3-6 ori pe săptămână, prezentau un risc redus de a suferi un infarct.

Pe de altă parte, persoanele care dormeau mai puțin de 7 ore pe noapte au prezentat un risc cu 22% mai mare de a suferi un accident vascular. Cu toate acestea, cea mai afectată categorie a fost cea a persoanelor care dorm cel mai mult. Subiecții care dormeau mai mult de 8 ore pe noapte prezentau un risc de 146% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, conform CSID.

„Exact asta le spun pacienților mei. Un element important de apreciat în astfel de studii este faptul că le permite oamenilor să înțeleagă cât de mult control au de fapt asupra unor lucruri precum bolile cardiovasculare și infarctul”, atrage atenția doctorul Suzanne Steinbaum, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York.

„Rolul unui somn sănătos este crucial în reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral sau alte boli. Din păcate, această importanță nu este cunoscută de foarte mulți oameni”, subliniază doctorul Steinbaum.

„Pentru o perioadă lungă de timp, nu a vorbit nimeni despre importanța somnului. În privința anumitor lucruri, toată lumea a primit mesajul. Să luăm de exemplu fumatul, toată lumea a înțeles că este dăunător. Alimentele prăjite și mâncarea de tip fast-food – toată lumea știe că nu sunt benefice pentru starea de sănătate. Cred că în privința somnului lucrurile nu sunt la fel de clare”, menționează Steinbaum.

Cercetătorii sunt de părere că dacă oamenii ar ști cu exactitate numărul optim de ore de somn și ce tip de exerciții fizice ar putea să îi ajute, ar fi mai motivați.

În România, o persoană din opt, care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT), riscă să dezvolte, în următoarea săptămână, un nou AVC, dacă nu este pus un diagnostic rapid și nu este administrat imediat tratmentul adecvat. Conform datelor statistice, România ocupă locul al treilea în Europa, după Bulgaria și Macedonia, atât la incidența AVC, cât și la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.

Și mai îngrijorător este faptul că incidența AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienți cu AVC au vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Bolile cerebrovasculare au, în România, o rată a deceselor de patru ori mai mare decât în alte țări europene și de șapte ori mai mare decât în SUA.

Somnul și mișcarea scad riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Doctorul Steinbaum a explicat că în lipsa unui somn de refacere, nivelul hormonului stresului crește, iar somnul insuficient este asociat calcifierii arterelor, dar și hipertensiunii, un factor de risc important în cazul ACV.

„Somnul în sine este, de fapt, un element care crește riscul multor factori care cauzează boli cardiovasculare, fie că vorbim de tensiunea arterială sau comportamentul persoanelor în momentul în care sunt obosite. De exemplu, atunci când este obosită, majoritatea oamenilor tinde să uite de sală sau alte activități fizice și fac alegeri alimentare nesănătoase”, a adăugat doctorul.

Faptul că prea mult somn a crescut riscul unui AVC este o informație valoroasă și ridică întrebări în privința stării de sănătate a persoanelor care petrec prea mult timp în pat, scrie CSID.

„Mișcarea este fără îndoială cel mai bun medicament – păstrează arterele sănătoase, scade nivelul colesterolului și al tensiunii. Dar dacă nu dormi suficient, nu te poți antrena corect. Pe scurt, totul se reduce la mișcare, un somn sănătos și o dietă echilibrată. Dacă respecți acești trei factori, nu ar trebui să îți faci griji în privința unui accident cerebral vascular”, a conchis doctor Steinbaum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii