Efectul pe care îl au ultrasunetele asupra rănilor cronice. STUDIU

Publicat: 13 07. 2015, 18:07

This browser does not support the video element.

O echipă de cercetători de la universitățile din Sheffield și Bristol a testat procedura pe șoareci cu răni cronice, care necesitau un timp lung de vindecare și cel mai adesea se infectau.

Autorii noului studiu spun că rezultatele testelor au fost „destul de impresionante”, dar sunt necesare studii clinice pentru a vedea dacă procedura poate fi aplicată și în cazul oamenilor, potrivit bbc.com.

Ultrasunetele sunt deja folosite de medici pentru a trata traumatisme osoase.

Printre rănile cronice se numără cele provocate de statul în aceeași poziție pe perioade lungi – de exemplu, pacienții care nu se pot mișca din pat – și ulcere provocate de diabet în zona picioarelor, care pot conduce la amputarea membrelor.

Acest tip de răni sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, având în vedere că organismul își pierde treptat capacitatea de a se reface.

Ultrasunetele fac să vibreze celulele din rană și din jurul acesteia, procedura „trezindu-le” pentru a le determina să reacționeze mai bine.

În cazul șoarecilor, timpul de vindecare a rănilor s-a redus de la nouă la șase zile.

Cercetătorii au folosit pentru aceste teste echipamentul utilizat pentru realizarea de examene cu ultrasunete în timpul sarcinii.