Este momentul să mănânci carbohidrați din nou. Care sunt explicațiile medicilor

Publicat: 21 04. 2015, 18:19

Cum te simți după ce ai mâncat pâine sau paste? Dacă răspunsul este că te încearcă un sentiment de vinovăție, atunci află că nu ești singura. Un studiu recent, realizat în Marea Britanie, arată că jumătate dintre femeile care mănâncă carbohidrați se simt vinovate, iar una din zece admite că includerea acestor nutrienți în meniu le creează sentimentul de vinovăție întreaga zi, scrie Daily Mail.

De-a lungul timpului acești nutienți au fost considerați ca fiind chiar indispensabili din meniul zilnic, deoarece aceștia reprezintă o sursă de energie pentru organism. Dar, în ultimii ani, carbohidrații au fost considerați ca fiind responsabili de apariția obezității, a diabetului de tip 2, a cancerului și a demenței. 

Mulți dintre noi înceracă chiar să reducă la minim aportul zilnic de carbohidrați, adoptând diete precum regimul Paleo, care presupune consumul de pește, ouă, pui, curcan, fructe de orice fel, semințe și legume crescute în mod natural, fără îngrășăminte și altți aditivi care le pot modifica structura, o dietă bazată pe alimentele ce erau la îndemâna strămoșilor noștri acum mai bine de 40.000 de ani. Dietă din care cerealele erau excluse.

Excluderea carbohidraților a fost susținută inclusv de o serie de doctori și nutriționiști, dar și de o parte din vedetele de la Hollywood, precum Gwyneth Paltrow. În plus, s-a împământenit faptul că carbohidrații procesați, precum pâinea albă sau pastele, contribuie la luarea în greutatea și sunt asociați ci diferite boli, iar în aceste condiții au fost excluse din dietă inclusiv carbohidrați necesari organismului.

Excluderea acestora definitiv din meniu este nesustenabilă și îi determină pe oameni să facă asocieri nesănătaose între alimente. Experții citați de Daily Mail spun că există și carbohidrați care te ajută să slăbești. Important este să optezi pentru carbodidrații buni.

„Carbohidrații sunt văzuți de majoritatea ca fiind mâncarea ‚diavolului”, dar dieteticienii ți-ar spune că aceștia sunt esențiali organismului și fac parte dintr-o dietă echilibrată. Carbohidrații ar trebui să se regăsească până la o treime din meniul nostru”, a spus Helen Bond, purtătorul de cuvânt al British Dietetic Association.

Aceasta completează că acești nutrienți sunt considerați ca fiind un fel de combustibil pentru organism. „Dacă renunțăm la ei putem să ne confruntăm cu dureri de cap, stări de oboseală și letargie. Nu vei mai fi în stare să ai același rezultate în cazul activităților sportive. Îți va fi afectată și nivelul de concentrare, asta pentru că acești nutrienți îți ‘alimentează” și creierul”, a mai spus  Helen Bond.

Ovăzul, orezul și grâul, principalele surse de carbohidrați care asigură organismului și alți nutrienți necesari printre care se numără fibrele și vitamina B. Problema în cazul carbohidraților apare în momentul în care sunt procesați, proces la care se adaugă și zahăr și grăsimi. Astfel, carbohidrații care fac rău sunt biscuiții, dulciurile, chipsurile.

Pe lista carbohidraților buni se află: cerealele integrale, pâinea integrală, fructele, legumele, orezul brun, turtele și biscuiții de ovăz, orzul, fasolea, lintea și cartofii.