EXCLUSIV. Pacient cu infarct devastator salvat printr-o intervenție de excepție, la Institutul Inimii din Capitală, de echipa medicului Dan Deleanu. Ce presupune intervenția (FOTO)

EXCLUSIV. Pacient cu infarct devastator salvat printr-o intervenție de excepție, la Institutul Inimii din Capitală, de echipa medicului Dan Deleanu. Ce presupune intervenția (FOTO)
EXCLUSIV. Pacient cu infarct devastator salvat printr-o intervenție de excepție, la Institutul Inimii din Capitală, de echipa medicului Dan Deleanu. Ce presupune intervenția (FOTO)

În timp ce toată lumea e focusată pe coronavirus, spitale COVID, rata deceselor și vaccinare, profesioniștii din lumea medicală salvează viețile unor pacienți care au cu totul alte afecțiuni, de o mare gravitate, unde o intervenție de succes, foarte complicată, face diferența între viață și moarte.

La Institutul Inimii a avut loc, în 25.01.2021, o intervenție deosebită, a doua de acest gen realizată la Institutul “CC Iliescu” din București. Echipa condusă de medicul Dan Deleanu, la care au participat și medicii Pavel Platon, Ovidiu Chioncel și anestezistul Mihai Ștefan, a reușit sa salveze viața unui bărbat în vârstă de 58 ani.

Medicul Dan Deleanu a explicat, ÎN EXCLUSIVIATE pentru GÂNDUL.RO, în ce a constat această intervenție care a mai fost realizată în România doar o singură dată, tot la Institutul Inimii.

Intervenția este una extrem de dificilă, din punct de vedere tehnic, în unele cazuri ea înlocuind ”operația pe cord deschis”.

Este vorba de o închidere de defect septal ventricular după un infarct miocardic acut, o complicație mecanică a infarctului miocardic acut, cu ruptura septului interventricular prin care trece sânge în cantitate foarte mare din ventriculul stâng în cel drept, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. Intervenția este foarte dificilă, din punct de vedere tehnic, ea înlocuiește operația pe cord deschis în unele cazuri – cum a fost și cazul acestui pacient. Medicii de la Spitalul de la Balotești, unde era internat pacientul, au apelat la noi pentru că riscul chirurgical în timpul unei operații pe cord deschis ar fi fost foarte mare”, a declarat medicul Dan Deleanu.

”Intervenția este una fără incizii, fără tăieturi, percutană, fără cateterism cardiac”

Medicul Dan Deleanu a mai declarat că o astfel de intervenție este una ”fără fără incizii, fără tăieturi, percutană” și fără ”cateterism cardiac”, iar dispozitivul folosit a fost între 22 și 28 de milimetri.

”Intervenția pe care am realizat-o împreună cu colegii mei este una fără incizii, fără tăieturi, percutană, fără cateterism cardiac și presupune implantarea unui dispozitiv ca o umbreluță cu două discuri care se pune în acea gaură (ruptură). Este ca un dop. Diametrul dispozitivului a fost între 22 si 28 mm”.

Întrebat care este starea pacientului la 24 de ore de la intervenție, dr. Dan Deleanu a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO că acesta ”a fost detubat încă de ieri, după intervenție, și se simte bine, fiind monitorizat în permanență de cadrele medicale de la institut”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb