Femeile care trăiesc la oraș arată mai în vârstă decât cele care trăiesc în mediul rural

Publicat: 10 11. 2014, 19:04
Actualizat: 19 05. 2015, 19:39

Substanțele chimice din aer îmbătrânesc pielea cu 10% mai repede, arată datele unei cercetări recente date publicității. Datele studiului arată că aerul poluat conține 224 de substanțe chimice care afectează structura pielii și duc la formarea ridurilor, notează Newsnextbd.com.

Potrivit oamenilor de știință, substanțele ce se găsesc în aerul poluat distrug cheratina, proteine din structura pielii care mențin hidratarea celulelor epiteliale și previn îmbătrânirea.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat pielea a 200 de femei cu vârste între 30 și 45 de ani, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Ambele grupuri aveau un stil de viață asemănător, iar expunerea la raze ultraviolete a fost similară. Datele studiului arată că femeile care locuiau la țară aveau peielea mai afectată de soare, dar, cu toate acestea, aveau mai puține riduri decât reprezentantele sexului feminin care locuiau la oraș, iar pielea lor arăta mai bine.

Poluarea produce o inflamație la nivelul pielii, distruge bariera protectoare a pielii, afectează ccolagenul care, în mod normal, oferă elasticitate țesutului cutanat și accelerează în acest fel formarea ridurilor, a explicat profesorul Wei Liu, medic dermatolog la Spitalul China Air Force, din Beijing.

„În trecut, se credea că substanțele toxice din aer au molecule prea mari pentru a pătrunde prin piele și rămân pe suprafața acesteia. Acum, știm că particule de numai 0,1 microni, mai mici decât un fir de nisip, pot transporta aceste toxine sub piele”, spune Frauke Neuser, purtător de  cuvânt al P&G.