Femeile inteligente, leacul pentru bărbați împotriva demenței

Publicat: 27 04. 2016, 11:28

„Problema este că unui băiat nu i se spune ce ar trebui să facă dacă vrea să trăiască o viață mai lungă, dar ce ar trebui să facă este să se căsătorească cu o femeie inteligentă”, a explicat Lawrence Whalley, profesor emerit în sănătate mintală de la Colegiul de Medicină și profesor în Științe Biologice la Universitatea din Aberdeen.

Demența afectează aproximativ 35 de milioane de persoane la nivel mondial, iar 7,7 milioane de noi cazuri sunt diagnosticate în fiecare an. Cercetătorii au arătat că stimularea intelectuală poate păstra creierul activ și poate fi de ajutor în oprirea dezvoltării simptomelor de demență și boala Alzheimer.

Potrivit CSID, în trecut, cercetătorii au indicat că activități precum cuvintele încrucișate, lectura și vizitarea muzeelor pot fi benefice în reducerea riscului de a dezvolta o astfel de afecțiune. Profesorul Lawrence Whalley argumentează că un partener care inițiază o conversație interesantă și provocatoare ar putea ajuta, de asemenea, și la prevenirea bolii Alzheimer.

Un eveniment tragic, cum ar fi pierderea unui membru al familie la o vârstă fragedă, ar putea avea un efect semnificativ asupra sănătății mentale a unui individ odată cu trecerea timpului.

„Studiile au arătat că moartea mamei, înainte ca copilul să împlinească vârsta de cinci ani, va fi mai târziu un factor foarte important al riscului de demență. Dar, un părinte pozitiv, o atenție mai mare acordată educației și un mediu prielnic în copilărie au un efect de absorbție a riscului de demență după 70 sau 80 de ani”, explică profesorul Lawrence Whalley.

Profesorul Margaret Rayman, care predă nutriție la Universitatea din Surrey, a adăugat că un stil de viață sănătos poate diminua riscul de demență și a recomandat persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani să apeleze la vitamina B13 pentru a-și păstra mintea clară.