Grădinița începe CU VIROZE. Metode de prevenire

Publicat: 19 09. 2018, 15:04

Sistemul imunitar reprezintă prima linie de ofensivă în ceea ce privește viroza și multe alte infecții care apar odată cu instalarea sezonului rece. Copiii au nevoie în această perioadă de ajutoare care pot îmbunătăți imunitatea astfel încât virozele și alte afecțiuni respiratorii să fie ținute la distanță.

Dat fiind faptul că grădinițele și școlile și-au deschis din nou porțile pentru cei mici, părinții trebuie să se implice mai mult în regimul alimentar al copiilor și trebuie să îi învețe pe aceștia care sunt regulile de igienă elementare, astfel încât să fie feriți de eventualele probleme.

Deși mediul în care copiii își desfășoară activitatea este, de cele mai multe ori, curat și lipsit de pericole, se întâmplă frecvent ca aceștia să se îmbolnăvească tocmai din lipsa cunoștințelor privind igiena sau pentru că nu au o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, în sânul familiei, care să le întărească sistemul imunitar și astfel, să fie feriți.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că un copil bolnav în mijlocul unui grup mai mare va crește riscul de boli contagioase pentru că, cele mai multe afecțiuni sunt transmisibile prin atingere, iar copiii sunt foarte curioși și se joacă împreună. Un sondaj realizat în Marea Britanie sugerează că peste 80% dintre copii răcesc la începutul anului școlar, tocmai din cauza argumentului mai sus prezentat.

Un copil poate face, în medie, 8-10 viroze pe an, poate și mai multe, dacă este vorba despre un copil născut înainte de termen, însă părinții nu ar trebui să fie îngrijorați de această statistică deoarece tocmai aceste răceli AJUTĂ cumva la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

Lunile de toamnă se caracterizează prin temperaturi mai scăzute, variații termice și modificări de presiune atmosferică, condiții favorabile infecțiilor respiratorii virale.

Copiii, din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat, sunt mai expuși răcelii, în comparație cu adulții. Infecțiile respiratorii virale se manifestă sub formă de răceală sau gripă.

Întrucât infecțiile respiratorii virale sunt foarte contagioase, de la primele manifestări de răceală sau gripă copilul bolnav va fi reținut la domiciliu pentru a nu transmite boala semenilor din colectivitate.

Părinții trebuie să explice copilului, cu tact, răbdare și pe înțelesul acestuia, cauza bolii și necesitatea rămânerii la domiciliu. Explicațiile acordate de către părinți vor ajuta copilul să accepte că va fi izolat temporar de grupul de colegi.

Pentru a reduce riscul de răceală la minimum și pentru a contribui la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, trebuie să urmați câteva reguli:

Oferiți-i celui mic cât mai multe fructe și legume, care sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, nutrienți extrem de valoroși pentru întărirea imunității. Căpșunile, papaya, grepfruit, afinele, roșiile, broccoli și cartofii dulci sunt exemple excelente de astfel de nutrienți, pe care le puteți combina în numeroase mâncăruri, astfel încât copiii să le consume cu plăcere.


De asemenea, legumele care conțin carotenoizi, cum sunt morcovii, ardeii grași, caisele, dovleacul, mango au capacitatea de a lupta cu infecțiile din corp.

Iată o rețetă pe bază de dovleac, pe care ați putea să o încercați:

Includeți în alimentația copilului grăsimi sănătoase precum acizii grași Omega 3, care se găsesc în special în somon, care sunt excelenți pentru a asigura o sănătate de fier prin acțiunea de sporire a producției de celule albe care distrug bacteriile. Și iaurturile care conțin probiotice sunt recomandate, deoarece pot asigura o digestie eficientă și ajută în același timp la întărirea capacității organismului în lupta cu virusurile și bacteriile din mediul înconjurător, dar protejează în special de infecțiile cu rotavirus și cele de tract urinar.

Reduceți consumul de dulciuri și băuturi răcoritoare cu conținut crescut de zahăr deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar și pot duce la hiperactivitate, deci la dezechilibre privind programul de odihnă și calitatea somnului, care duc la apariția răcelilor. Nici exercițiile fizice nu trebuie evitate. Organizați-vă în așa fel timpul și mergeți cu bicicleta în parc, jucați fotbal, tenis, volei sau alte sporturi care vă plac atât vouă, ca adulți, cât și celor mici.

Nu expuneți copiii la fumul de țigară deoarece acest gest crește riscul de bronșită, infecții ale urechii, astm sau alte probleme respiratorii. Țineți cont și de faptul că un copil respiră mai rapid și astfel inhalează mult mai multe toxine decât un adult, deci dacă aveți totuși acest viciu, retrageți-vă în aer liber sau cât mai departe de copii.

Imunizarea prin vaccin este un alt aspect important pe care trebuie să îl luați în seamă pentru a vă proteja copilul de probleme de sănătate. Consultați medicul pediatru care vă va recomanda vaccinul potrivit în funcție de vârstă și frecvența îmbolnăvirilor.

Ultimele, dar nu cele din urmă, sfaturi sunt să îl învățați pe cel mic să folosească șervețelul de cîte ori strănută sau tușește, să se spele pe mâini regulat și să dezinfectați periodic produsele cu care intră în contact copilul, cum ar fi pixurile sau creioanele, deoarece există tendința de a le băga în gură și astfel crește riscul de devoltare a bacteriilor și de îmbolnăvire.

Mai multe detalii despre cum prevenim și tratăm răceala și gripa la copii pe CSID.

Foto: Hepta