La ce ORĂ trebuie să mâncăm cozonac și pască de Paște, de fapt, potrivit doctorului Vlad Ciurea

Publicat: 05 05. 2024, 10:38
Actualizat: 05 05. 2024, 10:40
La ce oră trebuie să mâncăm cozonac și pască de Paște, de fapt, potrivit doctorului Vlad Ciurea

Este prima zi de Paște, iar bucătăriile românilor sunt pline de arome îmbietoare. Printre deliciile tradiționale aflate pe masă se numără cozonacul și pasca. Medicul Vlad Ciurea explică la ce oră ar trebui acestea consumate.

În primul rând, trebuie să clarificăm următorul lucru: cozonacul și pasca sunt produse de patiserie bogate în zahăr și grăsimi. De aceea, e necesar să fim atenți la momentul și la cantitatea în care le consumăm.

„Creierul are nevoie de cumpătare”

Medicul Vlad Ciurea spune că, de sărbători, „cumpătarea este cheia”.

„Cumpătarea este o virtute. Nu o spun eu, o spun textele religioase și filozofii din toate timpurile – de la grecii antici, la sfinții părinți creștini sau la budiști și filozofi din orient. Medicii și psihologii sunt de aceeași părere. “Cumpătarea creștină” este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsură în toate faptele vieții sale. Inclusiv în mâncare și băutură.

Creierul (centrul de comandă) are la rândul său nevoie de cumpătare. Cu atât mai mult în aceste vremuri, în care stresul ne marchează existența.  Procesul de gândire trebuie să fie liniștit, să curgă ca un râu. Stresul nervos, faptul că ai foarte multe lucruri de făcut, creierul primește zece comenzi, le rezolvă, apoi vin alte douăsprezece. Somnul se dereglează,  nu se mai reface chimismul cerebral, dejectele creierului nu mai sunt îndepărtate, legăturile în creier nu se mai fac corect, apar oxidanți, radicalii liberi. Se produce distrugerea celulelor nervoase. Sau metabolismul merge greșit și apar în creier și metabolism celule anormale. În mod normal, organismul le recunoaște și le distruge. Dar la un moment dat, când este depășit organismul, aceste celule anormale se adună în masă și formează tumori”, afirmă doctorul Ciurea, citat de România Liberă.

La ce oră trebuie să mâncăm cozonac și pască de Paște

„«Bombele» alimentare ne afectează puternic sănătatea. Meniul tradițional de Paște este plin de proteină animală, drobul care se gătește din organe de miel este bogat în acid uric. Urmează ouăle – dar, atenție, trebuie consumate cu multă moderație, întrucât ficatul nostru obosit nu le poate digera în liniște! Cozonacul sau pasca sunt încărcate de lipide și carbohidrați. De aceea, este bine ca acestea să fie consumate fie înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, dar nu asociate acesteia!  La desert sunt mai potrivite fructele. Alcoolul în exces este și acesta periculos, așa că un pahar-două de vin reprezintă o cantitate suficientă pentru masa de Paște. Iar dacă am mâncat bine și am și băut puțin alcool, este bine să facem și puțină mișcare după aceea”, explică doctorul.