Legătura dintre DINȚI și PROBLEMELE EMOȚIONALE

Publicat: 04 10. 2018, 16:17

Dinți albi ca laptele, dinți perfect aliniați – sunt o uniformă a cărui cod a fost transmis cu viteza luminii de peste Ocean, din localitatea numită Hollywood. Totodată, dantura perfectă este sinonimă cu încrederea în sine, succes personal și succes profesional. „Arată-mi zâmbetul ca să îți spun cine ești” are și nu are veridicitate în ziua de astăzi, când tot mai multe persoane apelează la servicii de estetică dentară, tratamente de albire ale dinților, tehnici de îndreptare a dinților nealiniați perfect dacă este să analizăm teorii din psihosomatică. Conform acestora dantura naturală a unei persoane relevă gradul de împăcare cu sine însăși și cu cei din jur, anumite probleme de sănătate, cât și dilemele emoționale pe care le experimentează.

Dinții și profilul nostru psihologic

O atenție mărită asupra stărilor pe care le trăim și îndrumarea unui psihoterapeut ne-ar putea face să descifrăm mai ușor semnalele emoțiilor noastre și să căutăm soluții. Pornind de la  teoriile din „Le grand dictionnaire des malaises et des maladies”, scris de Jacques Martel, psihologul și psihoterapeut, Corina Cerchez ne oferă câteva informații despre simbolurile pe care ni le pun la dispoziție dinții în scopul rezolvării neplăcerilor exterioare (poziția dinților), dar și a nevoilor psihologice asociate. Toate acestea pot declanșa procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală.

„În ultimii ani am observat o preocupare din ce în ce mai mare pentru modul în care arată dinții noștri, îngrijirea lor, gradul de aliniere și tehnici de corectare. Zilnic văd copii și adulți purtând aparate dentare cu scopul evident de a corecta poziția dinților, de a obține o dantură cât mai apropiată de perfecțiune. Este o preocupare benefică mai ales pentru sănătatea și imaginea noastră, pentru creșterea stimei de sine. Având o dantură perfectă zâmbesc cu mult mai multă încredere, se diminuează timiditatea, iar complexele dispar”, explică Corina Cerchez.

Dinții și emoțiile

Și totuși, pe lângă rolurile danturii în procesul de masticație și în procesul de vorbire, aspectul dinților trage un semnal de alarmă despre echilibrul emoțional. „Da, există legătură între poziția dinților și profilul psihologic. Deoarece dinții sunt vii și au un proces de evoluție care durează de mulți ani, este interesant de observat că fiecare dintre ei este în legătură cu anumite sentimente sau emoții, care dacă sunt gestionate în mod defectuos vor genera o deteriorare a dintelui respectiv” este de părere specialistul.

Iată o schemă simplă care ne ajută să ne facem o idee. „Privind persoana din față, pornind de la poziția normală a dinților împarțim gura în maxilar (partea superioară) și mandibulă (partea inferioară). Apoi din poziția incisivilor (maxilar), împărțim din nou dantura în dreapta și stânga. Partea dreaptă corespunde creierului stâng, ce reprezintă partea rațională, concretă, materială și analitică. Partea stângă corespunde creierului drept, care reprezintă afecțiunea, intuiția, dorința și sensibilitatea” a explicat Corina Cerchez.

Dinții canini și problemele de acceptare a corpului

„În perioada pubertății, caninii sunt în strânsă legătură cu marile transformări din viață. Uneori dificultățile pe care le întâmpină diverse persoane în acceptarea corpului, acceptarea sexualității, capacitatea de a face alegeri pot afecta caninii„ a mai adaugat specialistul.

Citește continuarea pe CSID!