Legumele din care vegetarienii își pot asigura aportul de proteine. Mihaela Bilic: „Cea mai valoroasă proteină rămâne cea animală”

Legumele din care vegetarienii își pot asigura aportul de proteine. Mihaela Bilic: „Cea mai valoroasă proteină rămâne cea animală”
Publicat: 28/05/2024, 12:56

Proteinele, considerate ca fiind „cărămizile” de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect, sunt printre cei mai importanți nutrienți pentru corpul uman.

Sunt prezente mai ales în carne, dar le putem obține și din surse vegetale. Cu toate acestea, cele mai valoroase proteine sunt cele de origine animală, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Însă există și persoane vegetariene. Acestea, deși nu consumă produse de origine animală, tot au nevoie de proteine, bineînțeles. Iar Mihaela Bilic vine cu o serie de sfaturi pentru aceștia.

„Mai nou, pentru că e deja o modă și chestiunea asta cu vegetarienii, acum proteinele de origine vegetală sunt la mare căutare pentru că, iată, nu vrem să mai mâncăm multă carne, dar cum să facem să avem și proteine multe.

Cine sunt reprezentații de bază? Nu soia, care are conotație negativă din trecutul nostru comunist, deși este cea mai completă proteină vegetală, ci bobul de mazăre, care este noua descoperire a industriei alimentare.

Are avantaje mazărea, pentru că, spre deosebirea de soia care niște fitoestrogeni, niște hormoni din plante care mimează estrogenul uman și care pot da dezechilibre hormonale, mai ales dacă soia este mâncată în exces de bărbați, de copii – nu le trebuie estrogen, nu are aceste probleme”, spune aceasta.

„Mai sunt și boabele oleaginoase, adică migdale, alune, semințe, fistic, care nu au probleme de gătit. Boabele leguminoase trebuie să le fierbem bine, pentru că au niște antinutrienți care se neutralizează prin fierbere”, adaugă Bilic.

Mihaela Bilic: Proteina animală are un coeficient de 95, cea vegetală sub 50

Medicul atrage, însă, atenția că proteinele de origine animală sunt net superioare celor din plante.

„Neapărat, când suntem vegetarieni, trebuie să combinăm leguminoasele și oleaginoasele acestea cu cereale. Doar din această combinație se asigură tot spectrul de aminoacizi necesar organismului să construiască proteine. Trebuie să știm că cele mai valoroase proteine sunt cele de origine animală, oul și carnea, care au toți aminoacizii esențiali, în timp ce astea din vegetale au lipsuri.

Și atunci le punem împreună: mâncăm fasole cu pâine, humus cu pâine, mazăre cu pâine, sau paste ori orez, în care punem leguminoase boabe.

Ca valoare biologică, proteina animală are coeficient foarte ridicat, 95 %, în timp ce proteina vegetală scade sub 50”, explică nutriționistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Ordin UE pentru FEMEILE din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie
Autostrada care va lega pentru Bucureștiul de Giurgiu. Variantele de traseu
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
×