Leucemia infantilă ar putea fi prevenită prin expunerea la germenii inofensivi. STUDIU

Publicat: 22 05. 2018, 09:13

Descoperirea sa ar putea revoluționa modul în care este tratată această boală. Potrivit analizei sale, leucemia acută limfoblastică apare în cazul copiilor predispuși din punct de vedere genetic la dezvoltarea acestei afecțiuni doar atunci când ei sunt crescuți în medii de viață fără bacterii, protejați constant.

Aceasta înseamnă că expunerea bebelușilor la alți copii ar putea, de fapt, să-i protejeze de boală, prin antrenarea sistemului lor imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor. 

Profesorul Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului, care a pus laolaltă descoperirile din peste 30 de ani de cercetări pentru a dezvolta această teorie, intenționează să lucreze la dezvoltarea unor tratamente care să ajute la prevenirea tuturor tipurilor de cancer. 

„Cea mai importantă descoperire este că cele mai multe cazuri de leucemie infantilă pot fi prevenite. Acest lucru poate fi făcut în același fel care se ia în considerare pentru prevenirea bolilor autoimune sau alergiilor – poate doar cu o simplă intervenție care necesită expunerea copiilor la o varietate de germeni comuni și inofensivi”, a explicat profesorul Greaves. 

Leucemia acută limfoblastică este tipul de cancer cel mai răspândit în rândul copiiilor la nivel mondial, fiind o mutație genetică ce apare în timpul vieții intrauterine, urmată de o altă mutație genetică produsă după expunerea la una sau mai multe infecții. Studiile arată că unul din 20 de copii se naște cu mutația pre-leucemie, însă doar 1% dintre acești copii vor dezvolta boala. 

Noua cercetarea merge dincolo de sugestiile cum că undele electromagnetice, cablurile electrice sau chimicalele produse de om se află în spatele bolii. 

Aceasta apare în urma șocului provocat de o infecție severă în corpul celor mici. Spre exmplu, șapte copii din Milano au dezvoltat acest tip de cancer după ce au fost infectați cu virusul gripei porcine. 

„Problema nu este infecția, problema este lipsa infecției”, spune profesorul Greaves. 

Studiile arată că îngrijirea zilnică și hrănirea la sân a copiilor îi poate proteja pe aceștia de leucemia acută limfoblastică, probabil datorită efectului pe care aceste acțiuni îl au asupra sistemului lor imunitar. 

„Fiți mai puțin agitați în privința infecțiilor comune și încurajați contactul social în primul an de viață cu cât mai mulți copii posibil. De fapt, contactul cu copii mai mari este, probabil, un lucru bun”, a explicat expertul.