Lista completă de INVESTIGAȚII care trebuie făcute, în funcție de VÂRSTĂ. Ce ANALIZE sunt recomandate la început de an

Publicat: 15 01. 2019, 19:37

Ai 20 de ani? Aceasta este vârsta ideală pentru a începe programele de investigații și analize anuale recomandate adulților. Toate acestea în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul și cancerul sunt boli grave care apar încă de la vârste tinere. Dacă sunt depistate la început, pot fi vindecate sau ținute sub control mult mai ușor decât în stadii avansate. Vezi mai jos o listă a analizelor recomandate la început de an.

Analize pentru femei: Ecografia mamară

„În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a țesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată”, recomandă expertul de top în programe de check up, medicul Gonca Gul Atalay.

Analize obligatorii pentru fumători

De asemenea, medicii recomandă, în plus, celor care fumează mai mult de 30 de pachete de țigări pe an o tomografie cu doză mică de radiații. Dacă fumătorul renunță la acest viciu, consumul de tutun, investigația trebuie făcută timp de 15 ani după renunțarea la fumat.

Tomografia cu doză mică de radiații nu este recomandată doar fumătorilor, ci și celor care au avut afecțiuni pulmonare, infecții, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică.

Ficatul gras

Un alt organ țintă al programelor de check up este și ficatul, steatoza hepatică fiind frecventă. Pentru a investiga ficatul gras, se recomandă testele de sânge ale funcției ficatului, ecografia și eventuale investigații suplimentare dacă există suspiciuni de ciroză.

Ecografia abdominală oferă informații și despre pancreas, iar dacă medicii constată ceva în neregulă, pot recomanda teste de sânge și efectuarea markerilor tumorali.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta