Medicii suedezi au o veste neașteptată pentru mamele care poartă în pântece fetuși cu probleme congenitale

Publicat: 13 10. 2015, 10:48

Celulele stem sunt special concepute pentru a trata boala osoasă friabil, care este incurabilă și afectează peste 50.000 de persoane doar la nivelul SUA, scrie popsci.com. Oamenii cu boala amintită suferă de mutații genetice care împiedică formarea de colagen în organism, un element vital pentru dezvoltarea oaselor.

Bebelușii născuți cu această boală se nasc frecvent cu oase fracturate, care pot afecta celelalte funcții ale organismului. Chiar dacă mulți copii cu o formă mai ușoară a bolii supraviețuiesc, aproape toți bebelușii cu forma severă mor după naștere, din cauza problemelor respiratorii.

În prezent, cercetătorii au dezvoltat o celulă stem specială, care poate trata boala „brittle bone” prin producerea de colagen pentru întărirea oaselor. Celulele stem au fost testate pe copii mai mari și fetuși de șoareci, demonstrând rezultate promițătoare. Dacă tratamentul ar fi aplicat la timp, ar fi mai eficient, explică savanții suedezi.

În ultimii ani, medicii au lansat ipoteza potrivit căreia tratamentele cu celule stem in-utero ar fi posibile. Tratamentele care au demonstrat rezultate bune la animale nu s-au potrivit la oameni, deoarece sistemul imunitar al mamei a „ucis” celulele stem înainte să ajungă la fetus.

În experimentul suedezilor, 50% dintre bebeluși vor primi celulele stem înainte să se nască, în timp ce alți 50% vor primi tratamentul după naștere.

După naștere, bebelușii vor primi noi tratamente la fiecare șase luni, timp de doi ani. Cercetătorii nu au explicat însă dacă au găsit o modalitate prin care să prevină situația în care sistemul imunitar al mamei distruge celulele stem, destinate bebelușilor din uter. Dacă metoda va avea succes, milioane de copii născuți cu aceste boli genetice vor avea o șansă la o viață normală.