O nouă descoperire dă peste cap o teorie centrală care explica defectele la naștere

Publicat: 31 05. 2018, 09:12

Din anii ’40, savanții credeau că moartea programată a celulelor (apoptoza), în care corpul scapă de celulele nedorite/care și-au îndeplinit scopul, joacă rolul principal în modul în care bebelușii se formează în uter, scrie Futurity.

Noua descoperire aruncă o nouă lumină cu privire la modul în care pot apărea defectele fătului în uter. Cercetătorii au mai aflat că, în cazuri foarte rare, embrionii pot supraviețui chiar și fără moartea necesară a celulelor, deși cu defecte extreme.

Descoperirea „contestă multe dintre presupunerile noastre cu privire la dezvoltarea embrionului, ceea ce înseamnă că putem învăța mai multe despre defectele la naștere”, a precizat Francine Ke, cercetătoare în cadrul studiului.

Studiul a implicat analizarea genelor izolate responsabile pentru apoptoză. „Trebuie să fie altă genă care umple golul lăsat de genele BAK și BAX pentru a menține funcționarea omorârii celulelor”, a precizat Ke. BAK și BAX joacă un rol cheie în moartea programată a celulelor, conform studiilor anterioare.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI