OMS se reunește de urgență după ce cazurile de infecție cu variola maimuței au ajuns la un record absolut în Europa

Publicat: 20 05. 2022, 19:15
Actualizat: 20 05. 2022, 19:32
Sursa foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urma să țină o ședință de urgență vineri pentru a discuta recentele infecții cu variola maimuței, o infecție virală mai degrabă comună zonei de vest și centrală a Africii, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate în Europa, relatează Reuters.

În ceea ce Germania numește cea mai mare izbucnire a bolii în Europa, cazurile au fost confirmate până acum în cel puțin cinci țări europene – Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania și Italia – precum și în Statele Unite. Canada și Australia.

Joi a fost detectat un prim caz suspect de virus al variolei maimuțelor și pe teritoriul francez, în regiunea Paris, după cum a anunțat Ministerul francez al Sănătății, pe fondul semnelor de răspândire a virusului în întreaga lume, relatează Reuters.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. Numărul de cazuri din Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu. Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate care încep pe față și se răspândesc pe restul corpului, conform Reuters.

Este de obicei ușoară, deși există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – și tulpina vest-africană, care are o rată a mortalității în aproximativ 1% din cazuri.

Oamenii de știință nu se așteaptă ca această situație să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, pentru că virusul nu se răspândește atât de repede, arată sursa citată.

Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și din care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Virusul nu se răspândește cu ușurință între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat foarte scăzut. Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat la 7 mai. Pacientul călătorise recent în Nigeria, unde se crede că a contractat virusul înainte de a călători în Anglia, a declarat Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie, potrivit who.int

Nu este deosebit de contagioasă între persoane, au declarat autoritățile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deși au fost raportate și cazuri grave.

Conform sursei citate, patru dintre cazurile depistate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenția britanică de securitate sanitară. Agenția din Marea Britanie a îndemnat bărbații homosexuali și bisexuali să fie atenți la orice erupții sau leziuni neobișnuite.

Autoritățile sanitare din Spania și Portugalia nu au publicat nicio informație privind orientarea sexuală a pacienților.

Cele două țări au trimis alerte către profesioniștii din domeniul sănătății pentru a identifica mai multe cazuri posibile.

Autoritățile europene de sănătate monitorizează orice focar de boală de când Marea Britanie a raportat primul caz de variola maimuței, pe 7 mai, și a descoperit de atunci alte 6 cazuri în țară

Deși în Europa nu a fost aprobat niciun vaccin pentru variola maimuței, autoritățile sanitare spaniole ar fi achiziționat mii de vaccinuri antivariolice pentru a face față epidemiei, potrivit ziarului spaniol El País