Pericolul care se ascunde în rujuri. Substanța care produce afecțiuni cardiace – STUDIU

Publicat: 14 08. 2012, 17:39
Actualizat: 22 08. 2013, 19:27

O substanță antibacteriană folosită la producerea rujurilor, a pastei de dinți sau a produselor pentru curățirea feței poate provoca probleme cardiace, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, citați de Daily Mail.

Este vorba despre triclosan, un compus chimic antibacterian și antifungic, utilizat ca ingredient în industria produselor cosmetice, poate încetini procesul prin care mușchii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier.

Testele realizate în laborator pe șoareci, au arătat că expunerea, timp de 20 de minute, la triclosan poate reduce activitatea cardiacă cu 25%. Experții avertizează că efectele ar putea fi mai grave în ceea ce privește impactul asupra stării de sănătate a oamenilor.

În replică, producătorii au ținut să precizeze că nivelul de triclosan folosit în industrie este sigur pentru sănătate, spre deosebire de dozele la care au fost expuse rozătoarele folosite la expirimente.

Studiile anterioare au arătat că această substanță poate cauza probleme de fertilitate sau ale tiroidei, experimentele realizate acum pe rozătoare fiind primele care analizează efectele triclosanului asupra țesuturilor musculare.

Deși înainte se credea că triclosanul este metabolizat cu ușurință de organism, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că acesta rămâne în corp și poate ajunge la organe, producându-le daune.

„Pentru o persoană sănătoasă, o reducere cu 10% a activității cardiace nu produce efecte sesizabile, dar pentru cineva care are deja probleme cu inima triclosanul ar putea avea un impact grav”, a avertizat Isaac Pessah, acoordonatorul studiului.

Cercetătorii cred că triclosanul întrerupe fluxul ionilor de calciu, responsabili de transmiterea semnalelor de la creier către mușchi.

Legislația Uniunii Europene admite prezența triclosanului în pasta de dinți sau cosmetice, într-o proporție care să nu depășească 0,3%.