Pericolul din batoanele de slăbit. Ce spun medicii despre această metodă de scădere în greutate

Publicat: 27 01. 2015, 20:37
Actualizat: 18 05. 2015, 20:13

Batoanele de slăbit promit o scădere rapidă în greutate. Se consumă rapid și deseori sunt preferate în detrimentul unui meniu care necesită preparare. Conțin fibre insolubile, carbohidrați, fibre și semințe și au între 90 și maximum 200 de kilocalorii pe baton, notează Știrile ProTV.

Cu toate acestea, medicii afirmă că batoanele ne pot pune sănătatea în pericol dacă recurgem la o dietă bazată exclusiv pe aceste produse. „Dacă mergem la sport, putem să mâncăm un baton și o banană înainte de sport ca să ne aducem un aport rapid de carbohidrați”, spune Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Potrivit acesteia, combinația dintre un baton și o banană ajută la menținerea glucozei în sânge în timpul activității fizice. „Dar vorbim despre un desert. Nu poate să înlocuiască mesele principale”, punctează specialista.

Aceste preparate sunt sărace în vitamine, minerale, proteine și grăsimi. Dacă înlocuiți mesele principale cu un baton, lipsa nutrienților poate însemna oboseală accentuată, amețeleă, senzație de leșin.

„Trebuie să ne gândim că fibrele acelea nu sunt o mână de tărâțe puse cu apă și presate, ci este vorba de un amestec de multe substanțe. Chiar dacă ele nu sunt îndulcite, toți excipienții vin cu un plus de calorii”, explica nutritionistul Cristina Bălănescu.

Cele mai multe batoane au printre ingrediente fructoză și dextroză, care reprezintă un stimul pentru pancreas. „În felul acesta, vă veți confrunta rapid cu senzația de foame, un impediment într-o cură de slăbire”, a mai spus nutriționista. În plus, dacă sunteți sedentari, nu sunt recomandate pentru că glucidele se transformă în kilograme suplimentare.