Pilula contraceptivă pentru bărbați, la un pas de a deveni realitate

Publicat: 17 08. 2012, 14:38
Actualizat: 26 06. 2013, 10:40

Descoperirea unei substanțe capabile să inhibe producția de spermatozoizi ar putea conduce la obținerea unei pilule contraceptive pentru bărbați, cu efecte reversibile, fără a perturba sinteza de hormoni masculini, afirmă autorii unui studiu american, citați de AFP.

În contextul în care fabricarea unei pilule contraceptive masculine a devenit în ultimii ani o veritabilă provocare pentru comunitatea științifică internațională, cercetătorii americani au testat cu succes o moleculă – JQ1 – pe șoareci, se afirmă într-un articol publicat în revista medicală Cell.

„Substanța produce o diminuare rapidă și reversibilă a numărului și a mobilității spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilității”, afirmă James Bradner, de la Institutul pentru studii împotriva cancerului Dana-Farber din Boston, coordonatorul studiului.

Fabricarea unei pilule contraceptive masculine întâmpină mai multe dificultăți: pe lângă o cerere destul de „ezitantă” din partea bărbaților pentru un astfel de produs, principala problemă ține de faptul că testiculele dețin o funcție dublă – producția de spermatozoizi, dar și producția de hormoni masculini, responsabili cu manifestarea caracteristicilor masculine (voce, pilozitate) -, iar savanții vor să oprească doar prima din cele două funcții și în mod temporar.

După testarea unor combinații androgen-progestogen, abandonate din cauza unor efecte secundare importante, cercetătorii și-au îndreptat atenția spre alte substanțe care împiedică spermatozoizii să fecundeze ovocitul.

Potrivit savanților americani, injecțiile zilnice cu 50-100 mg/ kg de molecule JQ1 – care inhibă proteina BRDT implicată în procesul de spermatogeneză – timp de șase săptămâni, au generat un efect contraceptiv total la șoarecii masculi testați.

După oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit la normal, în medie după trei-șase săptămâni, în funcție de dozele primite, fără efecte secundare și fără a influența nivelul de testosteron al animalelor.

Niciun fenomen anormal nu a fost observat până în prezent la urmașii acestor șoareci.

Cercetătorii scoțieni au anunțat, în luna mai, că au descoperit gena Katnal 1, responsabilă cu maturizarea spermatozoizilor și deci cu fertilitatea, deschizând astfel calea spre punerea la punct a unor tehnici de contracepție masculină non-hormonale, prin intermediul unui medicament capabil să blocheze acțiunea acelei gene.

Inhibitorul JQ1 a fost produs la început pentru a încerca să se trateze un tip deosebit de virulent de cancer al epidermei, iar substanțele asemănătoare acestei molecule ar putea fi folosite în viitor pentru a obține noi agenți anticancer, a precizat medicul Martin Matthew Matzuk, cooautor al studiului.