Plumb anunță desființarea centrelor pentru persoanele cu dizabilități

Publicat: 04 06. 2015, 14:15

„Astăzi marcăm asumarea începerii unei reforme structurale de calitate, care are în centru persoana cu dizabilități. Mai precis, trecem de la niște principii care funcționau până acum, acelea care folosesc instituții, sisteme, la politici moderne, europene, care folosesc principii noi cum ar fi comunitate, grijă și normalitate. Începem, folosind fondurile europene, procesul de dezinstituționalizarte a celor 17 mii de personae cu dizabilități care, în momentul, de față, trăiesc în centre rezidențiale, dintr-un număr de aproximativ 735 mii de persoane cu dizabilități. Analizăm, împreună cu autoritățile locale, ONG-uri, modalitatea prin care să demarăm proiecte-pilot și ne-am gândit la două proiecte-pilot în două județe, prin care aceste centre rezidențiale să fie transformate în adevărați furnizori de servicii sociale, care să răspundă nevoile persoanelor de dizabilități”, a spus ministrul Plumb.

Ea a spus că dorește scoaterea acestor pesoane cu dizabilități din centre și trecerea lor spre îngrijire în cadrul familiei.

„Noi vrem să scoatem personale cu dizabilități, să le ducem spre îngrijire în cadrul familiei. Sunt 17 mii de astfel de persoane care trăiesc în astfel de centre”, a adăugat Plumb.

Întrebată dacă nu vor mai fi dați bani pentru aceste centre, Plumb a spus: „În momentul în care ne-am asumat politic că mergem pe trendul acesta european, internațional de a trece de la instituții la servicii comunitate, nu vor mai fi finanțate centrele rezidențiale în care să locuiască persoane cu dizabilități. Ele trebuie îngrijite fie la nivelul familiei sau prin furnizarea de servicii suport generate de către comunitate dinspre autoritățile locale, dinspre ONG care pot primi bani din fonduri europene pentru întreținerea acestor tipuri acestea de servicii”.

„Vrem să dăm un mesaj clar ca și guvern să începem acest proces de dezinstituționalizare, iar sursa de finanțare este asigurată în special din fondurile europene și sunt puse la dispoziția României prin cele două programe capital uman și dezvoltare regională, 700 milioane de euro pe care România până în 2020 trebuie să le cheltuiască, implementând o nouă viziune modernă și europeană în ceea ce privește persoanele cu dizabilități”, a arătat Plumb.