Primul MESAJ al Andreei Bălan și prima FOTOGRAFIE cu fetița ei, după STOPUL cardiac: Mi-am luat fetița în brațe după două zile DE LUPTĂ ca să trăiesc

Publicat: 06 03. 2019, 20:59

Andreea Bălan a transmis primul mesaj, după ce și-a revenit în urma stopului cardio-respirator suferit luni, în timpul nașterii celui de-al doilea copil. Vedeta de televiziune le-a mulțumit fanilor pentru mesajele de încurajare, dar și medicilor care i-au salvat viața. 

Totodată, artista a dezvăluit că o embolie amiotică a fost cauza stopului cardio-respirator. 

„Dragii mei, abia astăzi mi-am luat fetița, pe Clara Maria, în brațe, după două zile de luptă ca să trăiesc. Vă mulțumesc din suflet tuturor pentru mesajele frumoase, le-am citit pe toate! Și mulțumesc din inimă doctorilor de la Sanador care mi-au salvat viața! Ceea ce mi s-a întâmplat mie se întâmplă o dată la 80.000 de cazuri și se numește embolie amniotică, iar medicii de aici au fost promți și imediat au intervenit și au luat cele mai bune decizii ca eu să trăiesc”, a scris Andreea Bălan la prima fotografie de după naștere în care își strânge bebelușul la piept.

Doru Herghelegiu, medicul care a fost solicitat să intervină, a explicat, într-o intervenție la Antena 3, că a fost o situație critică, iar rata de supraviețuire în cazul apariției unei astfel de complicații este de doar 10%.  

Medicul a subliniat că au fost făcute în timp util toate manevrele, resuscitarea Andreei Bălan a durat un minut, însă nu i-au fost afectate funcțiile cerebrale.

„Starea ei este bună, este conștientă, a intrat în comunicare cu familia, cu medicii. Probabil se va recupera foarte repede. Nu sunt urmări. Copilul e bine”, a spus Herghelegiu. 

Cântăreața Andreea Bălan (34 de ani) și actorul George Burcea (31 de ani) au devenit părinți pentru a doua oară. Cei doi mai au o fetiță, Ella Maya, în vârstă de doi ani.

Ce este embolia amniotică

Embolia cu lichid amniotic (ELA) reprezintă o complicație foarte gravã a sarcinii, nasterii, sau avortului, cu instalare cataclismicã, caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, șoc, CID și frecvent deces matern și/sau fetal. Se presupune cã ELA s-ar datora trecerii de lichid amniotic în circulația maternă, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.

Evoluția se desfășoară teoretic în 3 faze:

– faza de hipoxie severă și insuficiență cardiacă dreaptă;

– faza de insuficiență ventriculară stângă – hipotensiune;

– faza de disfuncție neurologicã, convulsii, comă.

Prognostic:

– mortalitate maternă: 61 -86%;

– sechelaritatea neurologică: 85% la supraviețuitoare;

– supraviețuirea neonatală: 70%.

Factori favorizanți ai acestei afecțiuni sunt:

– multiparitatea;

– vârsta înaintată a gravidei;

– ruperea membranelor;

Рhipercontractilitate uteriṇ, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine;

– angajarea capului fetal; feți macrosomi;

– traumatisme abdominale;

– amniocenteza;

– operația cezariană;

– ruptura uterină;

– retenția placentarã.

Foto: Andreea Bălan/ Facebook