Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, despre coronavirus: Simptomele sunt clasice, seamănă cu o gripă / „Nu știu cum se face că de fiecare dată noi românii suntem luați prin surprindere că a venit gripa”

Publicat: 07 02. 2020, 19:44
Nicușor Dan îl învinovățește pe Streinu-Cercel pentru avaria de la „Matei Balș”: „Nu a făcut nimic. A constatat seara că este frig” / Foto: Facebook

 Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat la emisiunea Marius Tucă Show că simptomele coronavirusului sunt „clasice” și seamănă cu cele ale virusului gripal. Acest virus din China nu ar fi trebuit să provoace infecții la nivelul tractului respirator, ci la nivelul tractului digestiv.

„Simptomele sunt clasice, ați spus dumneavoastră că seamănă cu o gripă, adică durerea de cap e durerea de cap, starea proastă e starea proastă, tulburări de respirație însă devin pe primul plan, acest coronavirus nu avea treabă să dea infecții la nivelul tractului respirator, ci treaba lui era să dea infecții la nivelul digestiv, numai că prin această mutație pe care a căpătat-o din combinația a două virusuri cel de la liliac și respectiv cel de la șarpe a căpătat această proprietate de a se aciui la un receptor special la nivelul structurii tractului respirator, se cheamă Ac2. Și acest receptor care și el era pentru altceva făcut, respectiv pentru controlul hipertensiunii eventual, îi permite virusului să pătrundă în celulele noastre”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Chiar dacă simptomele seamănă cu cele provocate de virusul gripal, coronavirusul este „alt agent etiologic”.

„Practic, organismul uman nu are foarte multe posibilități să se manifeste atunci când se îmbolnăvește de ceva și vedeți că vorbim de sindroame pseudo-gripale care seamănă cu gripa, dar nu sunt date de virusul gripal, ci sunt date de multe alte virusuri. Noi în momentul acesta, când facem noi vorbirea avem în circulație peste 300 de virusuri care pot ataca tractul respirator, în afară de virusul gripal”, a mai explicat managerul Institutului „Matei Balș”.

Virusurile gripale, A și de B, atacă în sezonul rece, a mai explicat dr. Streinu-Cercel.

„Nu știu cum se face că de fiecare dată noi românii suntem luați prin surprindere că a venit gripa”, a mai spus acesta.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, candidează pentru postul de rector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Concursul va avea loc în data de 10 februarie.

Prof.dr.Streinu Cercel s-a înscris în concurs cu proiectul de management pentru perioada 2020-2024 intitulat “Să construim împreună Universitatea de Medicină pentru secolul XXI”.
În acest proiect, managerul Institutului Matei Balș propune digitalizarea UMF Carol Davila și pregătirea universității pentru secolul 21 prin folosirea inteligenței artificiale, devenind astfel o placă turnantă pentru dezvoltarea cercetării; înființarea poziției de architect IT, înființarea unei platforme UMF România, menită să faciliteze colaborarea între universitățile de profil din țară. Totodată, prof.dr. Streinu Cercel propune stabilirea de noi parteneriate în cercetarea științifică prin realizarea de conexiuni cu Parcul Științific Măgurele (Măgurele Science Park), în vederea dezvoltării de noi proiecte de cercetare, aliniate la cele mai noi progrese în domeniu, precum și facilitarea includerii în tematicile lucrărilor de diplomă a mai multor activități de cercetare.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel este absolvent al UMF Carol Davila, promoția 1982. Și-a început cariera didactică în cadrul universității, fiind profesor universitar din anul 2005, precum și conducător de doctorat, membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru al Academiei de Medicină Dentară din Paris (Franța), membru Honoris Causa al mai multor universități de profil din țară și străinatate.