Riscul la care sunt expuși copiii născuți prin cezariană și ce complicații pot apărea în cazul femeilor care nasc prin această metodă

Publicat: 24 01. 2018, 18:50
Actualizat: 29 01. 2018, 11:09

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au reanalizat datele din 80 de studii și teste de laborator, care, în total, au avut în vedere 29 de milioane de nașteri, potrivit The Telegraph. 

Specialiștii au descoperit că riscul de apariție a obezității până la vârsta de 5 ani crește cu 59% în cazul copiilor veniți pe lume prin cezariană. Totodată, acești micuți prezintă și un risc cu 21% mai mare de dezvoltare a astmului până la împlinirea vârstei de 12 ani. 

Oamenii de știință susțin că există tot mai multe dovezi că operațiile cezariene influențează dezvoltarea sistemului imunitar și al bacteriilor intestinale. 

Cezariana nu este benefică nici pentru femeia care dă naștere. Studiul arată că femeile care nasc prin cezariană prezintă un risc ridicat de a avea o viitoare sarcină cu probleme, cu un risc cu 17% mai crescut de a naște un copil mort și cu 27% mai mare de a face avort. 

Totuși, un beneficiu al operației cezariene este faptul că protejează femeia de apariția incontinenței urinare, diminuând cu până la 56% riscul de pierdere a controlului asupra acestui organ. 

Realizatorii studiului și alți experți susțin că aceste descoperiri ar trebui să le ajute pe femei să înțeleagă că alegerea operației cezariene atunci când nu este impusă din motive medicale nu este un lucru atât de bun.