Riscurile la care sunt expuși copiii care iau antibiotice de la vârste fragede

Publicat: 30 09. 2014, 21:22
Actualizat: 18 05. 2015, 22:12

Antibioticele administrate de la vârste fragede predispun la apariția obezității infantile, arată datele raportului Jama Pediatrics. Potrivit cercetătorilor care au realizat acest raport, copiilor cărora li s-a administrat patru cure de antibiotice până la vârsta de 10 ani prezintă un risc cu 10% de a deveni obezi, notează BBC.

„În contextul în care obezitatea rezultă din multiple cauze, reducerea prevalenței sale depinde de identificarea și de controlarea tuturor factorilor de risc”, a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

„Rezultatele studiului nostru sugerează faptul că folosirea excesivă a antibioticelor înainte ca pacientul să împlinească vârsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acești factori”, a adăugat el.

Oamenii de știință au studiat în perioada 2001 – 2013 dosarele medicale ale unui număr de peste 64.000 de copii, monitorizați de la naștere și până la vârsta de cinci ani. Ei au aflat astfel că aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, în medie, de 2,3 ori înainte de a împlini vârsta de doi ani.

În total, rata de prevalență a obezității era de 10% la vârsta de doi ani, de 14% la trei ani și de 15% la patru ani, precizează autorii. În ceea ce îi privește pe copiii supraponderali, procentele au fost următoarele: 23% la vârsta de doi ani, 30% la trei ani și 33% la patru ani.

Cercetătorii au stabilitt, de asemenea, că pacienții care au fost tratați de cel puțin patru ori cu antibiotice înaintea vârstei de doi ani prezintă un risc și mai mare de obezitate.

Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Studii efectuate anterior sugerează că modificările provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea, a reamintit medicul Charles Bailey.

Studiul cercetătorilor americani confirmă necesitatea adoptării unor noi directive în privința folosirii antibioticelor pentru tratarea unor maladii pediatrice curente, care să preconizeze un uzaj limitat atunci când eficiența acestor medicamente a fost demonstrată.