STUDIU. Acupunctura ar putea ajuta la tratarea Parkinson-ului

Publicat: 23 10. 2012, 19:13
Actualizat: 29 07. 2014, 22:27

Acupunctura joacă un rol important în tratarea mai multor boli cronice, printre care se numără afecțiunile pulmonare, durerile cronice și chiar cancerul, după cum au arătat studiile precedente.

Un studiu recent, publicat în jurnalul CNS Neuroscience & Therapeutics, arată că această terapie poate fi benefică în ameliorarea simptomelor bolii Parkinson.

Potrivit experților, cu ajutorul acupuncturii se poate „atinge” o parte a creierului responsabilă cu abilitățile de a controla mișcările, scrie Huffigton Post.

Specialiștii spun că anumite celule nervoase de la nivelul creierului produc, în mod normal, o substanță chimică numită dopamină. Dopamina este un mediator chimic sau un neurotransmițător, prin intermediul căruia celulele nervoase controlează mișcările corpului. În boala Parkinson, aceste celule nervoase, ce produc dopamina, se distrug ducând la nivele scăzute ale acestei substanțe chimice. Când se întâmplă acest lucru pot apărea probleme în a controla mișcările corpului.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință de la Universitatea Kyung Hee, din Coreea, au rugat un grup de 12 voluntari care sufereau de Parkinson și 12 persoane sănătoase să participe la un experiment.

Pentru început, grupul de voluntari, atât diagnosticați cu această boală, cât și cei sănătoși, au fost supuși unor scanări la nivelul creierului, cu ajutorul cărora cercetătorii au putut vedea dacă celulele nervoase producea suficientă dopamină. Apoi, participanții la studiu au trebuit să facă o ședință de acupunctură, în urma căreia au fost din nou supuși unor scanări.

Rezultatele obținute au arătat că terapia a ajutat la imbunătățirea activității celulelor nervoase care controlează mișcările.

Deși vârsta medie la stabilirea diagnosticului este de 50- 60 ani, una din 20 persoane cu Parkinson încep să prezinte simptome înainte de a împlini vârsta de 40 de ani.

Peste 70.000 de români sunt diagnosticați cu boala Parkinson, însă numărul real al bolnavilor este mult mai mare, susțin specialiștii, și asta din cauza ratei scăzute de diagnostic.