STUDIU. Cafeaua diminuează riscul apariției cancerului de piele

Publicat: 02 07. 2012, 16:04
Actualizat: 02 07. 2012, 16:04

Persoanele care beau o ceașcă de cafea pe zi prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer de piele. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Spitalul Brigham and Women din SUA, notează Daily Mail.

„Datele noastre arată că persoanele care beau cafea, care are un conținut ridicat de cofeină, prezintă un risc scăzut să dezvolte cea mai comună formă de cancer de piele, respectiv carcinomul bazocelular. Chiar dacă rezultatele obținute de noi arată că joacă un rol esențial în prevenirea acestei boli, recomand persoanelor să nu crească aportul de cafea băută zilnic, deoarece efectele protective asupra organismul apar chiar dacă este băută în cantități mici”, a declarat Jiali Han, coordonatorul studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanții americani au monitorizat un grup de 112.897 de persoane, timp de 20 de ani. Din numărul total de voluntari, 22.786 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu această boală pe parcursul cercetării.

Datele studiului arată că persoanele care beau cafea sau ceai, principalele surse de cofeină, prezentau un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer de piele. Această protecție nu s-a observat și în cazul voluntarilor care aveau inclus în dieta zilnică cafea decofeinizată.

„Chiar dacă datele obținute nu sunt unele care să arate o legătură puternică între cafea și prevenirea acestei boli, noi vom urmări în continuare ce efect are acest aliment asupra cancerului de piele”, a punctat Han.

În opinia oamenilor de știință, cofeina poate împiedica dezvoltarea cancerului de piele prin oprirea divizării celulelor sau datorită antioxidanților pe care acest aliment îi conține.

Datele citate de cotidianul britanic Daily Mail arată că numai în Marea Britanie anual sunt diagnosticate în jur de 80.000 de cazuri noi de carcinomul bazocelular. Numărul acestor pacienți a crescut de patru ori în rândul bărbaților și de trei ori în rândul femeilor în ultimii 25 de ani. Expunerea la soare fără protecție UV reprezintă principala cauză a apariției acesstei boli.