Studiu: Calitatea spermei, mai proastă la bărbații care nu consumă destule proteine

Publicat: 30 08. 2018, 16:29

Oamenii de știință de la Universitatea din Nottingham au folosit șoareci și au urmărit sănătatea puilor.

Șoarecii alimentați cu diete care conțineau doar jumătate din cantitatea recomandată de proteine aveau sperma și lichidul seminal de calitate inferioară.

Puii lor au fost mai grași și au prezentat semne de diabet de tip 2 atunci când au fost echivalentele umane de 30 de ani, au descoperit cercetătorii în cadrul studiului.

Cercetătorii spun că acest lucru are loc din cauza faptului că un dezechilibru alimentar al proteinelor afectează calitatea ADN-ului transmis de la tată la copil.

Cu toate acestea, echipa de la Universitatea din Nottingham rămân nehotărâți în privința modului în care lipsa nutrienților, găsită în carne și linte, poate slăbi calitatea spermei.

O serie de studii au arătat că sperma de la bărbații supraponderali, fumători sau consumatori de băuturi alcoolice este de o calitate inferioară.

Cu toate acestea, alte studii s-au axat mai mult asupra impactului pe care unii factori, cum ar fi stilul de viață, îl au asupra sănătății pe termen lung a urmașilor tatălui.

Cercetătorii, conduși de Dr. Adam Watkins, au hrănit șoarecii masculi cu un regim care a fost constituit fie din proteine de 18%, fie de 9%.

Instrucțiunile din Marea Britanie și SUA îi îndeamnă pe adulți ca aproximativ 20% din consumul lor zilnic de calorii să provină din proteine.

Probele de spermatozoizi au fost colectate de la șoarecii masculi morți, astfel încât oamenii de știință să poată analiza diferența dintre cele două grupuri.

Rozătoarele din regimul cărora lipsea o cantitate suficientă de proteine au produs sperma mai neproductivă, potrivit dr. Watkins.

Sperma lor a avut mai puține etichete chimice pe ADN-ul lor care reglementează expresia genelor, în comparație cu șoarecii hrăniți cu un regim normal.

Dr. Watkins a spus că: „Este bine înțeles faptul că ceea ce mama mănâncă in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea și sănătatea copilului. Ca atare, există o mulțime de informații disponibile femeilor care doresc să rămână însărcinate cu privire la importanța unui stil de viață sănătos și a unor alegeri alimentare bune atât pentru propria sănătate, cât și pentru copilul lor. Interesant este faptul că pentru tată există puține sfaturi. Cercetările noastre arată că în momentul conceperii, dieta și bunăstarea tatălui influențează creșterea pe termen lung și sănătatea metabolică a descendenților săi „.

Profesorul Kevin Sinclair, implicat în studiu, a declarat: „Este important să recunoaștem că sperma contribuie la mai mult de jumătate din genele care alcătuiesc un copil. În timpul concepției naturale, sperma depusă în tractul reproductiv feminin este scăldată în plasma seminală, care poate influența ea însăși rezultatele sarcinii”.

Foto: Hepta