STUDIU. Cât de sănătoase sunt grăsimile saturate din produsele lactate

Publicat: 23 09. 2014, 18:05
Actualizat: 18 05. 2015, 17:20

Limitarea consumului de lapte integral și înlocuirea lui cu produsele degresate a influențat foarte puțin creșterea numărului de cazuri de obezitate și diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grăsimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Un studiu al experților suedezi, dat publicității săptămâna trecută, a arătat că o dietă care conține produse din lapte integral duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip II.

Cercetarea, efectuată pe mai mult de 2.500 de persoane, a arătat că voluntarii care consumau opt sau mai multe porții de produse lactate bogate în grăsimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mâncau o porție sau deloc. Cercetări anterioare au sugerat că grăsimile înfluențează procesul de descompunere a zahărului de organism.

Un alt studiu, efectuat de cercetători canadieni și publicat în Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a descoperit că o dietă bogată în alimente precum brânzeturile și smântâna este asociată unei tensiuni arteriale mici și unui nivel scăzut al glicemiei (nivelul de zahăr din sânge, n.r.), ambii factori legați de riscul scăzut de a suferi de obezitate și diabet de tip II.

Medicii au descoperit că persoanele ale căror analize de sânge au rezultate normale au în sânge un tip de acid gras asociat cu consumul de produse lactate.

Toate aceste studii sunt cele mai recente dintr-o serie de analize care arată că produsele lactate integrale ar trebuie să nu fie excluse din dietă. În luna martie, un studiu al autorităților britanice, efectuat pe circa o jumătate de milion de persoane, a arătat că persoanele care consumau grăsimi saturate aveau aceleași riscuri de a suferi de boli de inimă ca și persoanele care includeau în dietă iaurt degresat și pește. „Grăsimile saturate nu provoacă boli de inimă”, au concluzionat atunci experții.

Acum, cercetătorii cred că înlăturarea din dietă a grăsimilor saturate a fost o problemă în ultimele decenii, pentru că a dus la o creștere a consumului de carbohidrați, mai ales zahăr, ceea ce a dus la o creștere a glicemiei. Un nivel crescut la glicemiei, susținut pe perioade lungi, de ani, este asociat cu instalarea diabetului de tip II și creșterea în greutate.