STUDIU. Cum influențează vârsta mamei sănătatea copilului

Publicat: 02 08. 2012, 17:56
Actualizat: 02 08. 2012, 17:56

Vârsta la care femeile devin mame joacă un rol important pentru sănătatea copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu recent, care arată că femeile care nasc la peste 35 de ani prezintă un risc mai mare să aducă pe lume copii autiști, spre deosebire de cele care nasc în jurul vârstei de 20 de ani.

La această concluzie au ajuns savanții de la Institutul Karolinska, din Suedia, împreună cu oamenii de știință de la Colegiul King din Londra, după ce au analizat mai multe studii internaționale, în care au fost incluși în jur de 25.000 de copii care se confruntau cu tulburări din spectrul autismului (TSA). Datele micuților diagnosticați cu această afecțiune au fost comparate cu cele provenite de la un alt grup de 9 milioane de copii.

În urma analizelor făcute s-a constatat că există o strânsă legătură între predispoziția la autism și vârsta femeii când devine mamă. Unul din autorii studiului a precizat că deși nu există o explicație concretă despre acest fenomen, acesta este de părere că există anumite alterări genetice legate de vârsta femeii, precum și influența factorilor de mediu. În orice caz, în contextul în care vârsta pentru prima naștere tinde să crească în majoritatea țărilor occidentale, acest element ar putea da de gândit, avertizează savanții.