STUDIU. De ce se îngrașă copiii care petrec mai mult de două ore în fața televizorului

Publicat: 16 07. 2012, 20:00
Actualizat: 16 07. 2012, 20:00

Copiii care între 2 și 4 ani se uită mai mult de două ore zilnic la televizor sau în fața calculatorului riscă să se îngrașe sau să devină obezi până la vârsta de 10 ani. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Montreal, care au observat că fiecare oră în plus petrecută în fața televizorului, peste limita maxim admisă de 2 ore pe zi, poate adăuga 0,5 milimetri la circumferința taliei copiilor.

Mai mult, minorii care petrec mult timp în fața calculatorului se confruntă cu un tonus muscular redus și cu scăderea abilităților sportive.

Cercetarea, realizată pe un eșantion reprezentativ de 1.314 copii cu vârsta de 2 ani, care au fost monitorizați până la vârsta de 10 ani, a presupus calcularea duratei medii de timp pe care aceștia o petrec în fața televizorului – computerului. Datele obținute arată că minorii ajung să se uite la televizor în jur de 8,8 ore pe săptămână, când au 2 ani. În următorii doi ani, timpul alocat privitului la televizor crește cu încă șase ore. Astfel, cercetarea arată că un copil de 4 ani stă în fața tv-ului 14,8 ore.

Potrivit studiului, aproximativ 15% dintre participanții la cercetare au ajuns să se uite la televizor peste 18 ore săptămânal până la vârsta de 4,6 ani. Conform studiului, aceste ore se vor transforma într-un surplus de 7,6 mm în jurul taliei până la vârsta de 10 ani.

Dincolo de monitorizarea timpului petrecut în fața calculatorului, studiul a presupus și măsurarea circumferinței taliei la copiii implicați în studiu. De asemenea, cercetătorii au decis să le evalueze și tonusul musular și abilitățile atletice. În acest scop, cei mici au fost puși să sară de pe loc, în lungime.

Savanții canadieni au descoperit că fiecare oră în plus petrecută în fața televizorului are ca efect reducerea distanței pe care un copil o poate sări cu 0,36 centimetri.

Dr. Linda Pagani de la Universitatea din Montreal, co-autor al acestui studiu, susține că aceste concluzii reprezintă un avertisment serios în ceea ce privește cazurile de obezitate infantilă.