STUDIU. Lichidul seminal crește agresivitatea virusului HIV

Publicat: 13 11. 2014, 18:55
Actualizat: 18 05. 2015, 22:25

În timp ce microbicidele, aplicate în vagin după un raport sexual, neutralizează în mod eficient virusul, în testele realizate în laborator, testele clinice au eșuat în mare parte, explică cercetătorii de la Institutul Gladstone din San Francisco și cei de la Universitatea Ulm din Germania. Studiul lor a fost publicat în revista medicală științifică Science Translational Medicine.

„Constatasem deja că sperma amplifică infecția cu HIV, dar este pentru prima dată când vedem că acest fenomen reduce de o manieră consistentă eficiența antivirală a microbicidelor”, a dezvăluit Nadia Roan, cercetătoare la Institutul Gladstone și profesor de urologie la Universitatea California, coordonatoarea studiului.

„Credem că acesta este unul dintre factorii care explică motivul pentru care atât de multe geluri microbicide sunt ineficiente în practică în acțiunea lor de blocare a infecției cu HIV”, a adăugat ea.

Cercetătorii au testat eficiența mai multor tipuri de microbicide care vizează HIV pe celule imunitare care au fost expuse doar la acest virus și pe celule în contact cu virusul și cu sperma.

Ei au constatat că acele celule aflate în contact cu sperma aveau o rată de infectare cu HIV de aproximativ 10 ori mai mare și, în cazul lor, microbicidele erau de 20 de ori mai puțin eficiente în ceea ce privește împiedicarea acestui agent viral de a infecta celulele.

Sperma crește puterea de infecție a HIV grație proteinelor fibrilare pe care le conține, ce permit virusului să se aglomereze și să își multiplice capacitatea de a se atașa pe celulele imunitare și de a le infecta.

Cele mai multe dintre gelurile microbicide acționează prin atacarea virusului HIV pentru a-l distruge sau a-l împiedica să infecteze celulele imunitare.

O excepție în rândul microbicidelor este Maroviroc, care acționează asupra anumitor receptori celulari de care virusul nu poate să se atașeze.

Microbicidele au fost inițial dezvoltate pentru a le proteja pe femeile din Africa subsahariană care, adeseori, nu pot să îi determine pe partenerii lor sexuali să folosească prezervativul. Dar, din păcate, cele mai multe dintre aceste geluri au fost în mare ineficiente și, probabil, chiar au contribuit la creșterea infecțiilor cu HIV.