Un nou test medical ajută la identificarea tratamentului corect pentru cancerul ovarian

Publicat: 17 10. 2014, 09:49
Actualizat: 05 02. 2019, 17:33

Testul, realizat de specialiști belgieni și britanici, de la Universitatea din Leuven și Imperial College din Londra, permite diagnosticarea corectă a chisturilor benigne și a tumorilor canceroase, dar și a stadiului și nivelului de agresivitate al celor din urmă.

Noua metodă de diagnosticare folosește o combinație de informații medicale despre paciente, teste de sânge și ecografii pentru a prezice caracterul tumorii (benign sau malign, n.r.), tipul și stadiul cancerului.

Cercetătorii au folosit date despre 3.506 paciente din zece țări europene, colectate între 1999 și 2007, pentru dezvoltarea metodei de diagnosticare, pe care au testat-o apoi pe 2.403 paciente, între anii 2009 și 2012.

Rezultatele cercetării au fost publicate în British Medical Journal.

Cancerul ovarian poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, pentru că simptome precum balonarea și durerile abdominale pot fi puse pe seama altor afecțiuni des întâlnite.

Cancerul ovarian este cea mai agresivă formă a cancerului ginecologic, doar 40% dintre paciente fiind încă în viață la cinci ani după debutul bolii, potrivit articolului publicat de cercetători.

Un factor cheie privind supraviețuirea în cazul acestei maladii este diagnosticarea cât mai rapidă. În prezent, nu există nicio procedură de testare preventivă, astfel că femeile trebuie să se bazeze doar pe vizitele la medic și diagnosticarea corectă și la timp.

Potrivit experților, un alt factor important privind rata de supraviețuire este efectuarea intervenției chirurgicale, atunci când este cazul, de către un medic specializat și nu unul generalist.

Multe paciente sunt în prezent operate de medici de chirurgie generală, posibil din cauză că adevărata natură a problemei de sănătate este descoperită abia în timpul operației.

Un alt avantaj al folosirii noului test, care a fost catalogat de experți drept o metodă mai bună decât practica actuală din sistemul de sănătate britanic, este că intervențiile chirurgicale inutile pot fi evitate și, odată cu ele, și posibilele probleme de fertilitate.