Una dintre cele mai teribile maladii ar putea fi diagnosticată cu un test banal

Publicat: 27 10. 2014, 17:54

Cercetătorii de la universitățile britanice Dundee și Edinburgh au creat un program informatic numit Vampire, care analizează imagini de înaltă definiție ale ochilor și înregistrează schimbările apărute în ce privește forma venelor și arterelor oculare, potrivit dailymail.co.uk.

Potrivit unor studii anterioare, ar exista posibilitatea ca instalarea bolii Alzheimer să poată fi detectată încă din stadiile incipiente, observându-se modificările apărute la nivelul vaselor sangvine ale ochiului.

„Dacă ne putem uita în ochii cuiva folosind un echipament ieftin și putem descoperi ceva ce sugerează un risc de instalare a demenței, atunci suntem în fața unei ipoteze foarte interesante”, a declarat coordonatorul de proiect al echipei care a realizat programul informatic, Emanuele Trucco, profesor la Universitatea Dundee.

Cercetătorii spun că există posibilitatea descoperirii unei metode non-invazive de diagnosticare rapidă și eficientă a bolii Alzheimer, cât și posibilitatea diferențierii între mai multe tipuri de demență.

Cercetătorii au demarat un proiect în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, care va dura trei ani și prin care vor compara datele a mii de imagini de înaltă rezoluție ale ochilor cu informațiile medicale din arhivele unui spital scoțian, pentru a vedea dacă poate fi descoperită o legătură clară între modificările de structură ale sistemului circulator ocular și riscul de a suferi de Alzheimer sau boli cardiovasculare.

„Atunci când apar schimbări în organism, se pot observa modificări ale vaselor care irigă retina, de exemplu, în ce privește grosimea, unele se subțiază, altele se îngroașă, în ce privește sinuozitatea, dar și în ce privește unghiul format de două vase care se creează când unul mai mare se împarte în două”, a explicat Emanuele Trucco.

Analizarea acestor modificări poate oferi informații foarte utile, iar utilizarea unui program informatic face ca procesul să dureze mult mai puțin, este eficientă și mult mai puțin predispusă la erori de interpretare decât dacă analiza ar fi efectuată de un operator uman.