Vârsta de la care trebuie monitorizat cu atenție nivelul colesterolului

Publicat: 28 01. 2015, 17:10

Însă mulți dintre acești pacienți nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a primi tratament medical, potrivit ghidului întocmit de American Heart Association și de American College of Cardiology (AHA/ ACC).

„Am descoperit că oamenii cu o expunere prelungită la niveluri ridicate de colesterol prezintă un risc cardiovascular mult mai mare decât oamenii lipsiți de această expunere”, a declarat Michael Pencina, cercetător la Universitatea Duke din Durham, un oraș din statul american North Carolina, coordonatorul studiului.

„Multe dintre aceste persoane nu ar fi considerate candidați pentru tratament, potrivit recomandărilor actuale. Ar trece prin ochiurile plasei”, a adăugat el.

În 2013, AHA și ACC au emis noi seturi de recomandări care spun că exercițiile fizice și dietele sănătoase reprezintă cei mai importanți pași care trebuie făcuți pentru a preveni nivelurile ridicate de colesterol. În plus, noile recomandări au extins grupul de persoane eligibile pentru administrarea de medicamente ce vizează scăderea colesterolului, cunoscute sub numele de statine.

Potrivit acelui ghid, statinele pot fi benefice pentru oamenii cu boli cardiace cunoscute, pacienții cu un nivel de colesterol rău (LDL) de peste 190, persoanele cu diabet de tip 2 cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani și pentru oamenii din aceeași categorie de vârstă care prezintă un risc de cel puțin 7,5% de a dezvolta o maladie cardiacă în următorii 10 ani.

Folosind date de la 1.478 de adulți fără boli cardiace la vârsta de 55 de ani, savanții americani au descoperit că maladiile cardiace s-au dezvoltat în cele din urmă la 4% dintre pacienții care au avut întotdeauna niveluri bune de colesterol, la 8% dintre aceia care au avut niveluri ridicate de colesterol între 1 an și 10 ani și la 17% dintre persoanele care au avut concentrații mari de colesterol în organism între 11 și 20 de ani.

Însă doar o ședințe dintre persoanele cu niveluri ridicate de colesterol întrunesc recomandările medicilor în privința administrării de statine înainte de vârsta de 40 de ani. Acest procent ajunge la 33% până la vârsta de 50 de ani, potrivit acestui studiu, publicat în revista Circulation.

„Colesterolul se acumulează în artere de-a lungul timpului. Așadar, cu cât așteptăm mai mult, cu atât acumulările devin mai mari”, a spus profesorul Pencina.

Autorii studiului nu recomandă însă administrarea pe scară largă a statinelor, considerând că este nevoie de o serie de cercetări suplimentare care să vizeze perioade mai îndelungate.

Statinele nu sunt însă lipsite de riscuri. În anumite cazuri, ele pot cauza afecțiuni hepatice și musculare, creșterea glicemiei și tulburări de memorie.