VIDEO | Sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor. Medic: „Ar fi bine să nu ne aducem aminte de imunitate doar înainte să vină frigul”

Publicat: 23 10. 2023, 13:42

This browser does not support the video element.

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a explicat, în cadrul emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, ce ar trebui să facă părinții atunci când este vorba despre sistemul imunitar al copiilor.

„Ar fi bine să nu ne aducem aminte de imunitate doar cu una, două săptămâni înainte să înceapă frigul sau să înceapă copilul colectivitatea. Ar trebui să ne aducem aminte tot timpul. Ne naștem cu un sistem imun funcțional, pe care trebuie să îl antrenăm. Putem să-l ajutăm cu niște vaccinuri. În rest, ca să ne asigurăm o imunitate bună, trebuie să ne odihnim bine, să scoatem copiii la plimbare, să mâncăm sănătos (fructe, legume, alimente bogate în vitamine și nutrienți). Cu cât mâncăm mâncăruri mai procesate, mai gata preparate, ele sunt lipsite de toți nutrienții ăștia”, a declarat Ilinca Tranulis.

De asemenea, specialistul sfătuiește să nu stresăm prea mult copiii, să nu exagereze cu activitățile și să nu fie certați în legătură cu lecțiile.

„Să încercăm să ținem o atmosferă cât mai liniștită. Dacă îl cert la matematică, îl cert că n-a terminat din farfurie, că nu și-a strâns hainele, că s-a murdărit – s-ar putea ca toate astea să îl afecteze pe termen lung și să influențeze sistemul imunitar. Stresul influențează flora digestivă. Vrem să avem niște bacterii bune, liniștite și fericite”, a adăugat medicul.

Este extrem de greu să ținem copiii complet sănătoși

„Când este dus în colectivitate, copilul nu va ști să se lupte cu microbii, tot va trebui să treacă prin niște îmbolnăviri. Este adevărat, într-un fel ne ducem copilul la creșe la 1-2 ani și mult mai ușor este când îl ducem la 5-6 ani. Sistemul imun trebuie să treacă prin anumite boli, își face soldăței specifici pentru fiecare, iar data viitoare când se întâlnește cu același microb, știe să reacționeze și face o formă mult mai ușoară”, a menționat Ilinca Tranulis.

Conform medicului, este important modul în care tratăm fiecare viroză.

„Dacă e o viroză banală, care trece de la sine, trebuie să avem puțină răbdare, nu să sărim cu antibiotic la primul episod de febră. Cu cât este mai mic, se îmbolnăvește mai repede, mai ușor și face forme mai grave. După 3-4 ani duce mai bine orice viroză. Toți părinții observă asta. Primul an de colectivitate e cel mai dificil. La 3 ani, copilul este mai cooperant, începe să sufle nasul, știe să respecte câteva reguli de igienă. Este mai ușor”, a declarat specialistul.