Virusul Zika ar afecta și creierul adulților

Publicat: 19 08. 2016, 23:08
Actualizat: 30 01. 2018, 19:05

Până în prezent, infecția provenită din mușcătura de țânțar a fost corelată cu microcefalia, o malformație gravă care afectează bebelușii. Aceștia se nasc cu o cutie craniană mică și un creier care nu funcționează la capacitate maximă. Acest fapt a determinat autoritățile din țările afectate să recomande femeilor să evite să rămână însărcinate. 

Totuși, un studiu recent făcut pe șoareci de laborator arată că infecția cu Zika la adulți poate avea efecte mult mai grave decât ne-am putea imagina. 

Experimentele făcute pe șoareci adulți, crescuți astfel încât să reacționeze asemenea oamenilor atunci când contactează Zika. Astfel, oamenii de știință au putut arăta că virusul atacă celulele imature din creierul adulților. Aceste celule sunt implicate în procesul de învățare și memorare. Pierderea acestor celule poate avea consecințe dezastruoase, comparabile cu cele pricinuite de boala Alzheimer. 

În timp, acțiunea virusului Zika asupra acestor celule ar putea conduce la contracția creierului și afectează foarte grav procesul de cogniție, după cum a explicat unul dintre oamenii de știință din spatele experimentului, profesorul Sujan Shresta. 

„Zika poate intra în creierul adulților și poate face ravagii. Este catastrofală pentru dezvoltarea creierului. Totuși, până în prezent, adulții care sunt infectați cu Zika manifestă rar simptome vizibile”, a declarat Sujan Shresta. 

Aceste descoperiri atrag atenția asupra faptului că protecția contra virusului Zika ar trebui să fie o grijă a tuturor persoanelor, de la copii și femei însărcinate, până la adulți.