Zece alimente care trebuie consumate la început de toamnă

Publicat: 10 09. 2018, 16:18
Actualizat: 01 10. 2018, 17:07

Dacă merele, perele, prunele și gutuile sunt vedetele sezonului de toamnă și au un conținut bogat în vitamine și fibre, asigură o digestie optimă si un tranzit normal, sfecla roșie poate fi leguma minune pentru organismul nostru.

Merele

Merele au în compoziție minerale precum magneziu, calciu, cupru, dar și o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important îl au pectinele care participă la buna funcționare a aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal și absorbind deșeurile și toxinele, putând preveni astfel cancerul de colon. Prin vitamina A se stimulează secreția mucusului intestinal, care are un rol protector, participând la prevenția ulcerului, dar și la dezinfecția intestinului.

Sunt un adjuvant natural al tratamentului hipocolesterolemiant și le recomand în regimurile de slăbire, deoarece au un conținut de zaharuri naturale, atât de necesare bunei funcționări a organismului, au un efect ușor diuretic și încărcătură calorică scăzută.

Perele

Perele sunt fructe zemoase și dulci, înrudite cu gutuile și merele, asigură 15 % din aportul zilnic de fibre, dar au și proprietăți hipocolesterolemiante. Susțin consumul de pere, au un conținut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar și în vitamine din grupul B. Ele reprezintă o sursă de  vitamine, A, B1, B2, E,  precum și caroten și acid folic, cu rol remineralizant. Sunt ideale în cazul pacienților astenici, anemici. Perele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ și depurativ, fiind un adjuvant în aliementația pacienților care suferă de constipație cronică.

Prunele

Prunele au în compoziție  glucide (fructoză și levuloză), hidrați de carbon, acizi organici, vitaminele A și B, minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor de stimulare a tonusului nervos și de combatere a stărilor de oboseală. Recomand pacienților consumul de prune, au un conținut bogat în celuloză si în mucilagiu, fiind indicate în situațiile de constipație cronică. Bogate în glucide, prunele nu sunt recomnadate în terapia nutrițională a pacienților diabetici.

Gutuile

Se știe încă din antichitate că au proprietăți terapeutice, fiind folosite în tratarea bolilor digestive, a hemoragiilor, dar și în tratarea afecțiunilor otice. Gutuile au în compozitie 70% apă, zaharuri, săruri de calciu, minerale precum magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitamine, B1, B2, B6, C, beta-caroten, acid citric.

Dovleacul

Dovleacul este un aliment des folosit în gastronomie în sezonul de toamnă, dar nu numai, iar asta datorită gustului dulce și  proprietăților sale sanogene. Dovleacul nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, deoarece este bogat în antioxidanți, vitamine, dar totodată și în minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu si este o sursă de flavonoizi și beta- caroten.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles conține vitamina K, folat și fier, substanțe necesare unei bune funcționări a organismului.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta