Busuiocul african, condimentul cu care un român din Arad a dat lovitura!

Publicat: 13 09. 2022, 10:41
Actualizat: 13 09. 2022, 10:42
Busuiocul african, condimentul cu care un român din Arad a dat lovitura! / Sursa FOTO: Facebook

Busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice din țara noastră, iar românii o folosesc atât în condimentarea mâncărurilor, cât și pur decorativ. Există, însă, un anumit tip de busuioc care are proprietăți atât de aparte încât îl face extrem de valoros.

Busuiocul african, căci despre el vorbim, poate fi considerat o mină de aur pentru cultivatori.

Unde găsești busuioc african în România

Iar un român din județul Arad a dat lovitura cu această plantă aromatică din care se prepară un sirop foarte gustos și mai ales căutat în magazinele naturiste! Germania și Austria sunt țările în care se vinde cel mai bine siropul obținut din busuioc african.

Singura cultură din România de busuioc african o poți vedea la aproape 60 de kilometri de Arad. Busuiocul african, o plantă decorativă aromată, creşte în mai multe climate, având mare rezistenţă la secetă. Pentru Ioan Horga, nu mai există secrete de când a reușit să se bucure tot anul de o recoltă bogată.

„Este o specie foarte gustoasă prin faptul că are nişte substanţe volatile care ne aduc aminte de aromele de altădată din sucurile bunicilor. Se adresează şi consumatorilor de sucuri, de coktailuri, mai mult nealcoolice, dar şi alcoolice”, spune Ioan Horga într-un reportaj la Observator Antena 1.

Pe tulpina busuiocului cresc flori de culoare purpurie care, după ce sunt transformate în sirop, se pot asocia cu diverse băuturi. Crescută în serele din Seleuș, această plantă aromatică nu are nevoie de udare, iar procesul de recoltare este foarte simplu.

Florile se recoltează când ajung la o dimensiune de 10-15 centimetri. Este o plantă rezistentă, nu necesită foarte multe îngrijiri – Diana Bucatoş, cultivator

Sirop de culoarea chihlimbarului

Pentru românii din Germania, busuiocul african mai are secrete, mulți conaționali cunoscându-i proprietăţile benefice.

Printre cei care de ani buni produc vestitul sirop de culoarea chihlimbarului se numără și Paul Peteanu. „Am descoperit acest soi de busuioc şi m-a fascinat din prima secundă. Am vrut, în prima fază, să dezvoltăm şi să creăm această piaţă în ceea ce priveşte exploatarea”, spune el.

Siropul de busuioc african se comercializează în magazinele naturiste, dar poate fi găsit și pe rafturile marilor hypermarketuri din Germania şi Austria. Băutura a primit denumirea Blutenrein și se vinde cu 15 euro sticluța de 500 ml.