Cum se “filtrează” pacienții în fortăreața de la Matei Bals (DETALII EXCLUSIVE)

Publicat: 15 07. 2020, 21:00

Spitalul Matei Balș a ajuns să semene cu o cetate, iar atmosfera ”militară” nu aduce nici pe departe cu un spital. În aceste condiții accesul în spital pentru vizite este total interzis, iar unitatea spitalicească începe să semene mai degrabă a cazarmă, și nu cu o unitate de tratament.

Gândul.ro și-a propus să cerceteze noua realitate a Spitalului Matei Balș, încercând să pătrundă în zona de triaj a spitalului și a aflat că accesul la vizite este complet interzis. Aceștia din urmă beneficiind doar de pachete lăsate la gardienii de la poarta spitalului.

Zona de triaj

Trei persoane își așteaptă rândul în zona de triaj. Două dintre ele au venit să-și ia tramentul. La intrare ești întrebat motivul pentru care vrei să mergi în spital, apoi urmează completarea unei hârtii. Următorul pas este luarea temperaturii.

În schimb, vizitele la pacienți sunt total interzise. Există un protocol, iar cine are de lăsat un pachet pntru un pacient  se poate prezenta la gardienii de la poarta spitalului, doar între intervalul orar 12.00-13.00.

Vigilența oamenilor de la pază e la cote foarte mari. Niciun detaliu nu scapă privirii lor, iar 3-4 paznici s-au transformat în ”straja acestei fortărețe”.

Pentru a lua legătura cu medicul unui pacient, singura modalitate este de a telefona la pavilionul unde este internat pacientul.

Control financiar la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”

Inspectorii Curții de Conturi au finalizat zilele trecute controlul financiar dispus la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” cu privire la achizițiile pe care managerul unității, prof. Adrian Streinu-Cercel, le-a ordonat pe perioada stării de urgență. GÂNDUL.RO a intrat în posesia documentelor de control și a publicat concluziile desprinse din raport.

În perioada supusă controlului, Institutul ”Matei Balș” a încheiat angajamente financiare în valoare de 33.639.068 lei. A fost selectat un eșantion de 6 angajamente, 11.874.811 lei, iar după verificarea acestora s-a constat că normele legale cu privire la cele 6 angajamente bugetare au fost respectate in privinta achizitiilor pe perioada stării de urgență.

„În perioada stării de urgență, institutul a încheiat angajamente legale, conform achizițiilor efectuate, asigurând evidența în conturi, sursa de finanțare și furnizorii. Evidența angajamentelor s-a efectuat în conformitate cu prevederile legale în analitic pe clasificație bugetară în funcție de sursa de finanțare”, se arată în raportul Curții de Conturi.