De câte ori poți fi amendat dacă ai circulat fără rovinietă? Termenul de prescriere a amenzilor

Publicat: 27 07. 2021, 10:10
Actualizat: 27 07. 2021, 10:12
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ

Șoferii care circulă fără rovinietă – taxa obligatorie, cu câteva excepții, pentru folosirea rețelei de  drumuri din România – naționale, europene, autostrăzi– pot fi amendandați o singură dată pentru această abatere, în decurs de patru luni de la momentul în care au fost prinși în trafic, după care fapta se prescrie. Procesul verbal de constatatare a contravenției trebuie întocmit și comunicat în decurs de două luni de la constarea săvârșirii infracțiunii.

Circulația pe rețeaua de drumuri naţionale, exclusiv cele aflate în intravilanul resedinţelor de judeţe şi al municipiilor, fără a deține rovinieta valabilă, constituie contravenție continuă și se sancționează cu amendă, potrivit legii.

Dacă, din varii motive, șoferii circulă mai mult timp fără să aibă rovinietă valabilă, până află de această încălcare a legii, ei nu pot fi amendați decât o dată, potrivit avocatnet.ro.

Prevederile legii

Conform versiunii actualizate a Ordonanței Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, rovinieta este, „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale”.

Obligația este pentru toți utilizatorii români și străini pentru toate vehiculele înmatriculate – având cel putin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorca ori remorcile tractate de acesta – care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România, inclusiv la punctele de trecere a frontierei.

Responsabilitatea achitării tarifului de utilizare și a deținerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor români, iar în cazul utilizatorilor străini, aceasta revine în exclusivitate conducătorului auto al vehiculului, potrivit legii.

În cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni. După acest termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea după un timp mai îndelungat, respectiv șase luni.

După ce șoferul fost depistat că a circulat pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit legii.

Astfel, teoretic, dacă un șofer este depistat în ultima zi din cele patru luni, el are în total șase luni în care nu primește rovinietă, resprctiv amendă. Pentu a-i descoperi de contravenienți, autoritățile folosesc peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Nivelul rovinietelor și amenzilor

Potrivit informațiilor de pe site-ul Companiei Naționale de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), atât pentru utilizatorii români cât şi pentru utilizatorii străini, tariful de utilizare este structurat în functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, astfel: 1 zi (cu excepţia autoturismelor şi a vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone), 7 zile, 30 de zile, 90 de zile, 12 luni.

Șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei, în funcție de timpul vehiculului. Amenzile se pot plăti la trezoreriile din județul unde a fost înmatriculat automobilul, sau pe internet, pe ghișeul.ro.

Pedeapsă cu închisoare pentru falsificare

Legea prevede că falsificarea rovinietelor, deţinerea sau utilizarea de formulare false constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit prevederilor art. 282 din Codul penal.

Astfel, potrivit art. 282:

  •  „Falsificarea de monedă metalică, monedă de hârtie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea plăților, emise de instituția bancară ori de alte instituții de credit competente, sau falsificarea oricăror alte titluri ori valori asemănătoare, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează punerea în circulație, în orice mod, a valorilor falsificate arătate în alineatul precedent, sau deținerea lor în vederea punerii în circulație.
  • Dacă faptele prevăzute în alineatele precedente ar fi putut cauza o pagubă importantă sistemului financiar, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, iar dacă au cauzat o pagubă importantă sistemului financiar, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.
  • Tentativa se pedepsește.”

Care sunt excepțiile de pe plata rovinietei

O serie de vehicule deținute de institituții ale statului sunt exceptate de la plaa rovinetei:

Astfel, conform prevederilor OG 15/2002 cu modificările ți completările ulterioare, sunt exceptate de la achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale (rovinieta):

  • vehiculele detinute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare, de:
  1. o unitătile Ministerului Apărarii Naționale;
  2. o unitățile Ministerului Afacerilor Interne;
  3. o unitățile Serviciului Român de Informații;
  4. o unitățile Serviciului de Informații Externe;
  5. o unitățile Serviciului de Protecție și Pază;
  6. o unitățile Serviciului de Telecomunicații Speciale;
  7. o Administrația Naționala a Penitenciarelor și unitatile subordonate acesteia;
  8. o serviciile publice comunitare pentru situații de urgență
  9. o Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. și subunitățile acesteia
  10. o Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier;
  11. o Societatea Națională de Cruce Roșie din România;
  12. o serviciile de ambulanță;
  • istorice, conform celor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului;
  • prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte;
  • folosite exclusiv în transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial administrativă a unei localități.
  • destinate transportului școlar.

Utilizatorii nu pot considera vehiculul exceptat de la plata tarifului până la confirmarea, în scris, de către CNAIR – S.A. a includerii acestuia în baza de date sau, după caz, a modificării acesteia.

Lista distruibuitorilor autorizați

Conducătorii auto pot achita rovinieta de la următorii distribuitori autorizați, potrivit informațiilor de pe site-ul CNAIR:

  • Portal www.erovinieta.ro, aplicatia mobile etarife si subunități ale CNAIR: Agenţii de Control şi Încasare (ACI), Secţii de Drumuri Naţionale (SDN), Direcţii Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP);
  • Oficii Poştale aparţinând CN POȘTA ROMÂNĂ;
  • Staţii de distribuţie a carburanţilor auto aparţinând SC OMV PETROM MARKETING SRL;
  • Staţii de distribuţie a carburanţilor auto aparţinând SC MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS;
  • Staţii de distribuţie a carburanţilor auto aparţinând SC ROMPETROL DOWNSTREAM;
  • Staţii de distribuţie a carburanţilor auto aparţinând SC SOCAR PETROLEUM;
  • Puncte de lucru aparținând AUTOMOBIL CLUBUL ROMAN;
  • Puncte de lucru aparţinând SC SCALA ASSISTANCE;
  • Birouri regionale aparţinând UNTRR;
  • Puncte de lucru aparţinând SC MEDINA TRANS SPEDITION;
  • Puncte de lucru aparţinând SC PETER SM 2012;
  • Staţii de distribuţie a carburanţilor auto SC LUKOIL ROMÂNIA;
  • emitere SMS – ORANGE, VODAFONE, TELEKOM, RCS&RDS – doar pentru utilizatorii români și pentru perioada minimă de utilizare aferentă fiecărui tip de vehicul;

Responsabilitatea funcţionării punctelor de distribuţie aparţine integral distribuitorului cu care CNAIR are încheiate convenţii, arată CNAIR.